Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θέλει να εξαιρέσει δέκα χιλιάδες εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς από την εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) που προειδοποιεί στο κινητό τους πολίτες ότι έχουν έρθει σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα του κορωνοϊού και θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», το γεγονός ότι πάνω 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν ήδη αυτοαπομονωθεί στη Βρετανία αφότου έλαβαν τη σχετική προειδοποίηση του ΝΗS στο κινητό τους, είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αλλά και την υπολειτουργία κρατικών και δημοσίων εταιρειών και φορέων.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έπρεπε να μείνουν σε δεκαήμερη καραντίνα για προληπτικούς λόγους.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και επιχειρηματίες άρχισαν να γκρινιάζουν αφού σχεδόν όλο το προσωπικό της ήταν άφαντο.

Οι εικόνες με τα άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ με τους καταναλωτές να διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε βασικά αγαθά, υποχρέωσε την κυβέρνηση του Λονδίνου να κάνει ένα βήμα πίσω και να ανακοινώσει ότι δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι σε βασικούς τομείς θα εξαιρούνται από την εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε την διεξαγωγή ημερήσιων διαγνωστικών τεστ στους χώρους εργασίας του τομέα των τροφίμων στη Βρετανία, ώστε να εργάζεται το προσωπικό που θα είναι αρνητικό, γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Eκτός από τους εργαζόμενους στον τομέα τροφίμων, από την εφαρμογή του NHS θα εξαιρούνται οδοκαθαριστές, όσοι εργάζονται σε βενζινάδικα, ταχυμεταφορές κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι, τα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσαν ότι ορισμένα προϊόντα παρουσιάζουν έλλειψη και πρατήρια εφοδιασμού καυσίμων αναγκάστηκαν να κλείσουν, αφού η ειδική αυτή εφαρμογή ενημέρωσε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να απομονωθούν, μετά την επαφή που είχαν με κάποιον που νοσούσε από τον κορωνοϊό.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη εντοπίσει τα σημεία για την άμεση διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλύτερων κέντρων διανομής των σούπερ μάρκετ, ενώ περισσότερα από 500 σημεία θα αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Καθώς διαχειριζόμαστε αυτόν τον ιό και κάνουμε ότι είναι δυνατό για να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης, η διενέργεια καθημερινών διαγνωστικών τεστ για τις επαφές των εργαζομένων στον σημαντικό αυτόν τομέα, θα βοηθήσει για να ελαχιστοποιήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες την αναστάτωση που προκλήθηκε από τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού ενώ θα διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δεν εκτίθενται σε κίνδυνο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Σαγίντ Τζαβίντ.

Ήδη, τα σούπερ μάρκετ έχουν προειδοποιήσει τους πελάτες να μην πανικοβληθούν καθώς μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως κρέας, τυρί, νερό και κρασί είναι σε έλλειψη.