Σφοδρές αντιδράσεις στον τουριστικό κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου προκαλεί η απόφαση της τελευταίας στιγμής που έλαβε το Λονδίνο να επιβάλλει δεκαήμερη καραντίνα για όσους Βρετανούς επιστρέφουν από τη Γαλλία.

Από την προσεχή Δευτέρα, 19 Ιουλίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που επιστρέφουν από χώρες της «πορτοκαλί λίστας», μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα.

Η Γαλλία περιλαμβάνεται στη λεγόμενη «πορτοκαλί λίστα» και το μέτρο θα έπρεπε να ισχύσει και γι’ αυτή. Εντούτοις, το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για τη Γαλλία, επικαλούμενη τη διάδοση της παραλλαγής Βήτα (της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής) στη χώρα.

Κατά συνέπεια, όποιοι Βρετανοί επιστρέφουν από τη Γαλλία θα πρέπει να μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα, στο σπίτι τους ή σε άλλο κατάλυμα, έστω και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Πρέπει επίσης να κάνουν τεστ κορωνοϊού τη δεύτερη και την όγδοη ημέρα της απομόνωσης.

Η ξαφνική αλλαγή πολιτικής έχει εξοργίσει τους Βρετανούς που βρίσκονται σε διακοπές στη Γαλλία, ενώ ο επικεφαλής της Easyjet είπε ότι «τραβά το χαλί» κάτω από τα πόδια σε όσους ταξιδεύουν ήδη στη χώρα.

Την ίδια ώρα η Γαλλία εισάγει το δικό της αυστηρό καθεστώς ελέγχων για μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα που φτάνουν από μέρη όπου η μετάλλαξη Δέλτα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Έτσι, όσοι δεν έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίων θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου εντός 24 ωρών από την άφιξή τους στη Γαλλία εάν ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, τις Κάτω Χώρες και την Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Οι ανεμβολίαστοι κουβαλάνε στα νησιά τον ιό – «Μάχη» με συνεχείς ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια