Την αυστηροποίηση των μέτρων για τις κατασκηνώσεις αναμένεται να εισηγηθεί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να αξιολογήσει τον επιδημιολογικό χάρτη ανά περιοχή και να συζητήσει την επικαιροποίηση κάποιων πρωτοκόλλων που αφορούν κυρίως στον τουρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα εισηγηθεί την είσοδο σε κατασκηνώσεις μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα PCR ή Rapid τεστ και όχι με self test που ισχύει σήμερα, ενώ κατά την παραμονή των κατασκηνωτών θα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι. Πιθανόν είναι να υπάρχει δέσμευση για διενέργεια self test ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τον πλήρη έλεγχο.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης και άλλα μέτρα, προκειμένου το καλοκαίρι να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και τα παιδιά να απολαύσουν στιγμές ηρεμίας.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, είπε ότι λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου αναμένεται να έχουμε πρόβλημα στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο.  Επεσήμανε δε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, καθώς ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή. «Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα».

Όπως εξήγησε, δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες. Επίσης, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων.  «Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», τόνισε. Πέρα όμως από το θέμα των σχολείων, τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως έχουν ξεκινήσει ήδη αυστηροί έλεγχοι στα λιμάνια από το Λιμενικό Σώμα και στα καταστήματα εστίασης στα νησιά από την Ελληνική Αστυνομία. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην εστίαση και την ψυχαγωγία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Έρχεται αύξηση άνευ προηγουμένου στα κρούσματα – Δυσοίωνες προβλέψεις από τους ειδικούς