Καθησυχαστικά είναι τα δεδομένα που παρουσίασαν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές πάνω στη συσχέτιση του σκευάσματος της AstraZeneca και τις θρομβώσεις.

Μόνο ένας ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους με τη δεύτερη δόση του εμβολίου υπέφερε από θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο βρετανικό ρυθμιστικό φορέα μόνο έξι από τους 5,9 εκατομμύρια ανθρώπους που έλαβαν τη δεύτερη δόση της AstraZeneca ανέπτυξαν θρομβώσεις.

Ο αριθμός είναι σαφώς μειωμένος σε σχέση με την εμφάνιση θρόμβων μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν 242 περιπτώσεις σε 22,6 εκατ. εμβολιασμένους με την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε έναν ανά 100.000.

Οι ειδικοί αντιμετωπίζουν την εμφανιση συμπτωμάτων από θρομβοεμβολή ως υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο.

Οι κορυφαίοι φορείς της υγείας, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν αποφανθεί ότι τα οφέλη είναι σαφώς περισσότερα από τους κινδύνους, υπογραμμίζοντας την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca.

Την ίδια στιγμή, έχει αποδειχθεί ότι έξι από τις 10.000 γυναίκες που κυοφορούν υποφέρουν από σοβαρά θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Στις 49 ανήλθαν οι Βρετανίδες που πέθαναν ύστερα από τη χορήγηση της πρώτης δόσης της AstraZeneca.

Ακόμη δεν είναι σαφές έαν έχουν καταγραφεί θάνατοι μετά τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσαν, πάντως, οι βρετανικές αρχές η πιθανότητα να πεθάνει κανείς εάν δεν λάβει το εμβόλιο είναι τρεις φορές υψηλότερη απ’ό,τι εάν το λάβει.