Σε μια σημαντική κίνηση, στο πλαίσιο της μάχης για τον περιορισμό της πανδημίας, προχώρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστηρίζοντας την πρόταση που είχε θέσει πριν από καιρό επί τάπητος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να υποστηρίξει, συγκεκριμένα,  την προσωρινή παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και άλλους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να παράγουν μαζικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά πρωτοποριακή κίνηση, σε μια περίοδο που η πανδημία σαρώνει Ινδία και Βραζιλία.  Όπως είναι λογικό, μια τέτοια κίνηση θα φέρει ανακούφιση στους παγκόσμιους υποστηρικτές της δημόσιας υγείας.

Mέχρι τώρα οι ΗΠΑ ήταν από τους πολέμιους της πρότασης για τις πατέντες που είχε υποβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO), ωστόσο το τελευταίο διάστημα η πίεση στους κόλπους των Δημοκρατικών ήταν ολο και ισχυρότερη προς τον Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ των εμβολίων Covid-19 χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε ακόμη.

«Η διοίκηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

«Στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η διοίκηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων. Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων» πρόσθεσε η Τάι.

Σε ανάρτηση που ανέβασε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, στο Facebook, με τη θέση της επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, σημειώνει τα εξής: «Είναι καιρός πλέον η Ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα την πρόταση αυτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την αρχή της πανδημίας προσπάθησα να συμβάλλω με εποικοδομητικές προτάσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην Ελλάδα και διεθνώς. Προτάσεις που κατατέθηκαν έγκαιρα και ήταν καινοτόμες και συγκεκριμένες. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και τους επόμενους μήνες».

Ειδήσεις σήμερα

Εμβολιασμοί: Οι 30άρηδες δείχνουν τον δρόμο – Στο μισό η διασπορά με μία μόνο δόση

Εμβολιασμοί: Κοσμοσυρροή, καθυστερήσεις αλλά και ρεκόρ με 108.576 εμβόλια σε μια μέρα

Μόσιαλος: Γιατί είναι ψέμα ότι το εμβόλιο επηρεάζει την γονιμότητα των γυναικών