«Αέρας ανακούφισης» φυσάει πλέον στο μέτωπο του κορωνοϊού στην Ελλάδα λόγω της θετικής εξέλιξης της πανδημίας COVID-19, που αντικατοπτρίζεται και πάλι στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Η χώρα μας βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στο πράσινο με δείκτη θετικότητας κάτω από το 4%, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, τα σημερινά 2.435 κρούσματα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποδεικνύουν την ύφεση που σημειώνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς (2.759 την προηγούμενη Πέμπτη).

Όπως, μάλιστα, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος«τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια ύφεση οπότε ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε καλά, με δεδομένο και το ότι αυξάνονται συνεχώς και οι εμβολιασμοί και οι νεότερες ηλικίες συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό. Καταλαβαίνουν όλοι ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωση».

Σημειώνεται ότι το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, είχαν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό σχεδόν 114.873 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και 21.706 πολίτες ηλικίας 40-44 ετών ενώ ήδη 10.252 πολίτες 30-39 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου τους.

Αργεί ακόμα η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων – Ασταθείς οι «σκληροί δείκτες»

Η ισορροπία, όμως παραμένει εύθραυστη, όπως φαίνεται από τους ανεβασμένους σε σχέση με χθες δείκτες, καθώς οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 817 από 805 χθες και οι νεκροί είναι 10 παραπάνω (73 σήμερα). Θετικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν τάση ήπιας μείωσης τις τελευταίες ημέρες, με τον αριθμό τους –σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ- να φτάνει σήμερα στις 484. Οι ειδικοί, πάντως, κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση στους διασωληνωμένους μετά τα μέσα Ιουνίου, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως η αποκλιμάκωση που διαφαίνεται από τις 10-15 Απριλίου είναι ασταθής και χρειάζεται σύνεση και επαγρύπνηση.

Εξάλλου τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται υπό καθεστώς αδιαμφισβήτητης πίεσης, με την κάλυψη των ΜΕΘ-COVID σε όλη την επικράτεια να φτάνει στο 90%, όπως ανέφερε στη χθεσινή έκτακτη παρουσία της στη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου. Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν 554 εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας, όπου παραμένουν 5.271 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, οι 2.422 εκ των οποίων στην Αττική.

Υποχώρηση της πανδημίας δείχνουν τα κρούσματα – Μόνες εξαιρέσεις Λάρισα και Βοιωτία

Οι 71.099 διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σήμερα (18.309 μοριακοί και 52.790 rapid) ανέδειξαν τα μειωμένα επίπεδα διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, συμπέρασμα το οποίο προκύπτει αν λάβουμε υπόψη ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων προήλθε από σημαντικά χαμηλότερο αριθμό τεστ (63.048). Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το τελευταίο 24ωρο υποβλήθηκαν 84.357 ηλεκτρονικές δηλώσεις αποτελεσμάτων από self test, ενώ για επανέλεγχο προσήλθαν 4.691 άτομα.

Η Αττική διατηρεί ακάθεκτη την παραδοσιακή πλέον πρωτιά της στα κρούσματα, αλλά σε σημαντικά ηπιότερο βαθμό. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν σήμερα 1.151 νέες λοιμώξεις και ακολουθούν τα δυτικά του λεκανοπεδίου με συνολικά 345. Βελτιωμένη είναι η εικόνα που παρουσιάζει και ο Πειραιάς, ο οποίος για αρκετό διάστημα ανησυχούσε τους ειδικούς λόγω της έκρηξης κρουσμάτων που παρατηρούταν εκεί, αφού σήμερα σημειώνει μόλις 167 νέες διαγνώσεις. Στην υπόλοιπη Αττική ο αντίστοιχος αριθμός περιορίζεται σε λιγότερα από 150 κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ).

Σταδιακή αποσυμπίεση παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη όπου σήμερα εντοπίστηκαν 347 νέες λοιμώξεις, απομακρύνοντας τον κίνδυνο ενός «δεύτερου Νοεμβρίου», όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας σάρωνε την περιοχή. Τέλος, ενώ η επιδημία παρουσιάζει αποκλιμάκωση σε κόκκινες περιοχές όπως η Αχαΐα, στην οποία καταγράφονται μόλις 43 νέες λοιμώξεις, δεν συμβαίνει το ίδιο στη Λάρισα και τη Βοιωτία που παραμένουν αναλογικά σε υψηλά επίπεδα με 85 και 47 κρούσματα αντίστοιχα το τελευταίο 24ωρο. Οι υπόλοιπες ΠΕ που βρίσκονται σήμερα στον επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με αριθμό κρουσμάτων κάτω από 40.

Στο 66,69% η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης

Τα αποτελέσματα από τη γονιδιωματική ανάλυση σε 1.201 επιλεγμένα δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων της περιόδου 3 Μαρτίου – 19 Απριλίου ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, αναδεικνύοντας την ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, εντοπίστηκαν συνολικά 1.013 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων τα 1.010 αφορούσαν στη βρετανική -που πλέον ανέρχεται σε ποσοστό 90,89% επί του συνόλου των θετικών δειγμάτων- και τρία αφορούσαν στη νοτιοαφρικανική. Μάλιστα, σημαντικά ποσοστά στελεχών της βρετανικής μετάλλαξης παρουσιάζουν αρκετές περιφέρειες της χώρας, με την επικράτηση σε Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά να ανέρχεται σε πάνω από 80%.

Τέλος, εντοπίστηκαν 145 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση, από τα οποία τα 139 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) που συνολικά αποτελεί το 7,35% των μεταλλάξεων στην Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Σπεύδουν για το AstraZeneca οι 30-44 ετών – Στόχος 100.000 εμβόλια την ημέρα τον Μάιο