Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των πολιτών ηλικίας 30-39 και 40-44 ετών, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που «τρέχει» για τις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Το ενδιαφέρον ήταν μάλιστα τόσο υψηλό ώστε η κυβέρνηση χρειάστηκε να ανοίξει χθες νέες εμβολιαστικές γραμμές ώστε να διευκολυνθούν όλοι να βρουν άμεσα ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για την ηλικιακή κατηγορία 30-39 έχει ανοίξει από την Μ.Τρίτη, ενώ για τους 40-44 που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση άνοιξε από χθες το βράδυ για τα εμβόλια της AstraZeneca.

Το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξουν τα ραντεβού και για την ηλικιακή ομάδα 45 – 49 ετών με όλα τα εμβόλια. Κατά αυτόν τον τρόπο, από το Μάιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες ηλικίας 30 ετών και άνω.

Στοιχεία για όσους έχουν ήδη εγγραφεί στις πλατφόρμες εμβολιασμού ή και έχουν ήδη εμβολιαστεί, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι το μεσημέρι «στην κατηγορία 30-39 από την Τρίτη έχουμε σχεδόν 120.000 οι οποίοι έχουν εγγραφεί και 12.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί. Στην πλατφόρμα 40-44, 43.710 έχουν κλείσει ραντεβού από χθες το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα και έχουν ήδη εμβολιαστεί -και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό- περισσότεροι από 500».

Ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε επίσης ότι οι κατάκοιτοι συμπολίτες μας θα αρχίσουν να εμβολιάζονται στα σπίτια τους από τις 15 Μαΐου, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson με το οποίο θα υπάρχει επάρκεια.

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην κακτική ενημέρωση ανέφερε πως το βράδυ θα άνοιγε η πλατφόρμα του ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40 – 44. Έτσι λοιπόν χθες άρχισαν να αποστέλλονται SMS από το emvolio.gov.gr στους πολίτες ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση.

Μέσα σε λίγα λεπτά έκλεισαν τα πρώτα ραντεβού μέχρι και τον… Ιούνιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όποιος μπαίνει στην πλατφόρμα να μην βρίσκει διαθέσιμο ραντεβού. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη αυξήθηκαν οι εμβολιαστικές γραμμές και τα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να καλυφθούν όλα τα αιτήματα.

Το πρωί σήμερα επικρατούσε «κοσμοπλημμύρα» στο εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι, όπου σχηματίστηκαν ουρές από πολίτες που είχαν κλείσει το ραντεβού τους για να κάνουν το εμβόλιο.

Φορώντας μάσκες και κρατώντας όσο μπορούσαν αποστάσεις, περίμεναν υπομονετικά για να έρθει η σειρά τους, ώστε να μπουν στο χώρο του εμβολιαστικού κέντρου και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες μέχρι να τους γίνει το εμβόλιο.

Με τους ρυθμούς που ακολουθεί η υγειονομική επιχείρηση «Ελευθερία» ο αριθμός των εμβολιασμών θα αγγίζει τους 100.000 ανά ημέρα στα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που θα είναι διαθέσιμα από τις 5 Μαΐου.