Με αυστηρούς κανόνες και με SMS με κωδικό «6» ανοίγουν από τη Δευτέρα 3 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης και καφέ.

Αύριο από τα αρμόδια υπουργεία θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους σε αυτά.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς η λειτουργία των καταστημάτων αυτών επιτρέπεται για με χρήση υπαίθριων και μόνο χώρων, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους.

Επίσης, στα καταστήματα αυτά δεν επιτρέπεται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους η μουσική.

Από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα το πέρας της κυκλοφορίας καθορίζεται στις 23:00 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45.

«Σε κάθε περίπτωση όλοι θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 23:00 ακριβώς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις – Μέχρι 15 Mαΐου τα SMS

Aπό αύριο το πρωί 29 Απριλίου απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, παραμένει η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Για την Κυριακή του Πάσχα, ειδικότερα, η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή sms με τον κωδικό 6.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Η υποχρέωση αποστολής μηνύματος παραμένει έως τις 15 Μαΐου.

Με διπλές μάσκες και αποστάσεις στις εκκλησίες

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν φέτος και για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών.

Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Η περιφορά του Επιταφίου μεθαύριο θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους 40 – 44 ετών

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγει από σήμερα, νωρίτερα, δηλαδή, η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40 – 44 ετών.

Το Μ. Σάββατο θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45 – 49 ετών.

Οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44 ετών άρχισαν να λαμβάνουν απόψε μηνύματα για τα ραντεβού τους μέσω τις άυλης συνταγογράφησης και θα μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

Ο υπουργός Υγείας έκανε εκτενή αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι σήμερα φτάνουμε τα τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα «σπάμε» καθημερινά το ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών: Μ. Δευτέρα 61.574 εμβολιασμοί, Μ. Τρίτη: 61.859 εμβολιασμοί, σήμερα Μ. Τετάρτη θα ξεπεράσουμε τους 62.968 εμβολιασμούς.

Πάνω από 106.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών έχουν κλείσει από χθες ραντεβού και εμβολιάστηκαν ήδη 9.000 πολίτες.

Από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου, θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 Εμβολιαστικά Κέντρα, αυξάνοντας τη δυνατότητα εμβολιασμών κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς καθημερινά.

Οργισμένη απάντηση για το «ξεστοκάρισμα» εμβολίων

Ο κ. Κικίλιας απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «ξεστοκαρίσματος» των εμβολίων της AstraZeneca, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας για να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο.

«Η ανάγκη για αντιπολίτευση πρέπει να έχει και κάποια όρια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιδείξει υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο, επαγγελματισμό και σοβαρότητα και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των συμπολιτών μας στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία». Τους ευχαριστώ δημοσίως για την προσφορά τους.

Δεν διόρισα εγώ αυτή την Επιτροπή. Αυτή την επιτροπή τη διόρισε η κυβέρνηση Τσίπρα στις 17 Αυγούστου 2017. Πράγματι, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες κι εγώ ανανέωσα τη θητεία τους στις 17 Αυγούστου 2020. Θεωρώ, λοιπόν, επειδή αυτοί έκαναν την προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό και έχουν προσφέρει σε καίριες και δύσκολες στιγμές εξαιρετικές υπηρεσίες ότι δεν πρέπει να τους απαξιώνουμε ελαφρά την καρδία, πρέπει να τους στηρίζουμε όλοι μας και είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες μας δεύτερης κατηγορίας για τους οποίους «ξεστοκάρουμε τα εμβόλια». Αντιθέτως δίνουμε πρόσβαση στα εμβόλια σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για τους εμβολιασμένους

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε όσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας για τους εμβολιασμένους ότι είναι προφανές ότι τους επόμενους μήνες όσοι εμβολιάστηκαν θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας. Η επιτροπή επεξεργάζεται τις οδηγίες που θα εκδοθούν μετά το Πάσχα, όμως «δεν είναι η ώρα να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες», καθώς δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που είναι λ.χ. το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Και φυσικά, ο εμβολιασμός προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας. Είναι προφανές ότι μέσα στους επόμενους μήνες το καλοκαίρι και καθώς θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, συμμετοχή σε περισσότερες και σε διαφορετικού επιδημιολογικού κινδύνου δραστηριότητες.

Από κοινού και οι δύο Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid επεξεργαζόμαστε τις σχετικές οδηγίες, που αναμένονται να εκδοθούν μετά το Πάσχα και τότε θα αναφερθούμε με λεπτομέρεια.

Όμως, πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι η ώρα ακόμα σήμερα στην Ελλάδα για να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες των διεθνών Οργανισμών. Στη χώρα μας έχουμε ακόμα υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού σε σύγκριση με το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όποιος διαβάσει με προσοχή τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Οι νέες αυτές οδηγίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων. Όμως, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με τον κορονοϊό, υπάρχει σαφώς μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν είναι μηδενική.

Έτσι και πάλι θα πρέπει να κάνουμε μία χρήση της κοινής λογικής. Αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες» δήλωσε η κυρία  Παπαευαγγέλου.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Στα 2.781 τα νέα κρούσματα – 805 οι διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι

Με κωδικό «6» για φαγητό και καφέ από Δευτέρα