Το βαρύ φορτίο της επιδημίας κορωνοϊού που «κουβαλούν» οι ασθενείς, οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας επιχειρεί να καταγράψει αλλά και να «ελαφρύνει» το Πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην Πανδημία» που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα, 1.142 άτομα. Ειδικότερα, 126 ασθενείς με λοίμωξη Covid, 111 συγγενείς ασθενών, 177 χρόνιοι πάσχοντες, 123 άτομα από ευάλωτες ομάδες, 210 άνεργοι, 85 μέλη προσωπικού Νοσοκομείων, 310 άτομα από τον γενικό πληθυσμό και διεκπεραιώνονται 249 νέα αιτήματα.

Την εικόνα όλων όσοι έχουν απευθυνθεί στο Πρόγραμμα «Κανένας μόνος στην επιδημία» περιέγραψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης.

Η ψυχική εξάντληση των ασθενών και ο τρόμος του στίγματος

Όπως ανέφερε, οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 εμφανίζουν -κατά σειρά συχνότητας συμπτωμάτων- τα εξής: άγχος για την υγεία τους, άγχος γενικά, συναισθηματική εξάντληση, διαταραχές συναισθήματος, διαταραχές ύπνου, μοναξιά και ευερεθιστότητα. ενώ βιώνουν ένα πρωτόγνωρο για πολλούς κοινωνικό στίγμα και αυτοαπομόνωση. «Η ίδια η διαχείριση της ασθένειας απαιτεί κοινωνική αποστασιοποίηση και δημιουργεί ενοχές για την πιθανή μετάδοση. Είναι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας αποκομμένοι σε μεγάλο βαθμό από συγγενείς και φίλους και η μόνη ανθρώπινη επαφή είναι με το προσωπικό του Νοσοκομείου» σημείωσε η υφυπουργός Υγείας.

Αντίστοιχα, οι συγγενείς ασθενών Covid παρουσιάζουν συμπτώματα όπως, άγχος γενικά, συναισθηματική εξάντληση, στρες για την αποφυγή της νόσησης, διαταραχές ύπνου, συναισθηματική εξάντληση, ευερεθιστότητα, δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις και κατάθλιψη.

Επίσης, αναπτύσσουν σημαντικές ενοχές και θλίψη για τη μη δυνατότητα δια ζώσης επικοινωνίας με τους ασθενείς συγγενείς τους, που επιδεινώνεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις απώλειας του συγγενή τους, χωρίς συμπαράσταση τις τελευταίες στιγμές του και χωρίς δυνατότητα του αποχαιρετισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υφυπουργός και ο ειδικός για τη μη ολοκληρωμένη τελετή αποχωρισμού «που οδηγεί σε παγωμένο πένθος και σε διαταραχή ύπνου, θλίψης, συναισθηματικής απάθειας και σωματικής υπερδιέγερσης.

Το υγειονομικό προσωπικό διακατέχεται από άγχος γενικά, άγχος ειδικά για την υγεία, ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων, συναισθηματική εξάντληση, burn out (εργασιακή εξάντληση), ευερεθιστότητα, ματαίωση και διαταραχές ύπνου. Τα προφίλ των υγειονομικών αποκαλύπτουν παρατεταμένη κούραση και μειωμένη αποτελεσματικότητα αλλά και υψηλής αίσθηση καθήκοντος και άγχος για το αποτέλεσμα.

Το ανθρώπινο δυναμικό του προγράμματος

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από 24 Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και σε διασύνδεση με παραπάνω από 450 Μονάδες Υγείας του ΕΣΥ, όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Για τις ανάγκες του προγράμματος έχουν προσληφθεί 92 επαγγελματίες ψυχικής υγείας (61 ψυχολόγοι, 20 κοινωνικοί λειτουργοί, 2 ψυχίατροι, 1 παιδοψυχίατρος και 8 λοιπών ειδικοτήτων).

Παρέχονται εξ’ αποστάσεως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης αλλά και ψυχοθεραπείας, ενώ για την εξασφάλιση της πρόσβασης στην υποστήριξη των ωφελούμενων στις νοσηλευτικές μονάδες διατίθενται tablets και smartphones στα Νοσοκομεία. Έχουν πραγματοποιηθεί 5.040 τηλεσυνεδρίες , στις οποίες περιλαμβάνεται η ανίχνευση αναγκών, η τηλε-συμβουλευτική και η τηλε-ψυχοθεραπεία, 148 τηλεκπαιδεύσεις του προσωπικού μονάδων υγείας και του γενικού πληθυσμού, με 4.011 συμμετέχοντες και 109 δράσεις αγωγής κοινότητας.

Ειδήσεις σήμερα:

«Ελευθερία» και για άτομα ηλικίας 30-49 χρόνων τη Μεγάλη Εβδομάδα – Πότε ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού

Η Κομισιόν λέει «όχι» σε 100 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια της AstraZeneca