Με αργό ρυθμό εξελίσσεται η επιδημία κορωνοϊού, και τους «σκληρούς δείκτες» των νέων ασθενών, των διασωληνωμένων και των νεκρών να μαρτυρούν με…σκληρό τρόπο την επώδυνη αποκλιμάκωση αλλά και τη μάχη που δίνεται μέσα στα νοσοκομεία. Ανάχωμα έξω από τα νοσοκομεία επιχειρείται να χτιστεί με τα εμβόλια και τα self test, ώστε να προχωρήσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα.

Το περασμένο 24ωρο 615 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας, οι διασωληνωμένοι κατέγραψαν μια ακόμη εκτίναξη φτάνοντας στους 819 και τα θύματα του κορωνοϊού σημείωσαν ρεκόρ σπάζοντας για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το «φράγμα» των 100 και φτάνοντας τους 104. Συνολικά μέσα στον Απρίλιο έχουν καταλήξει 1.148 άνθρωποι λόγω της επιδημίας.

Οι νοσηλευόμενοι χθες το βράδυ ανέρχονταν σε 5.555, με τους 4.268 να βρίσκονται σε απλές κλινικές covid.

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύεται περίπου το 45% των ασθενών τις τελευταίες εβδομάδες. Από τους 2.538 ασθενείς, οι 2.108 βρίσκονται σε απλές κλίνες και οι 430 είναι διασωληνωμένοι, εντός κι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν από το βράδυ της Τετάρτης ως το βράδυ της Πέμπτης 286 εισαγωγές ασθενών, διακόπτοντας το «σερί» των 300 και πλέον εισαγωγών καθημερινά. Με τις προβλέψεις των ειδικών για έως και 900 διασωληνωμένους τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, η κατάσταση στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου δεν αναμένεται να αποσυμφορηθεί άμεσα.

Η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην Αττική (το συγκεκριμένο στέλεχος επικρατεί σε ποσοστό 66,19%) εξηγεί εν πολλοίς την αυξημένη διασπορά που παρατηρείται στην πρωτεύουσα τους τελευταίους δύο μήνες.

Γι’ αυτό, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) χρωματίζει τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας -μαζί με αυτή της Δυτικής Μακεδονίας– με «βαθύ κόκκινο» στον αναθεωρημένο χάρτη του σε αντίθεση με το «κόκκινο» της υπόλοιπης Ελλάδας. Στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν χθες τα 1.861 από τα 3.833 συνολικά κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με το κέντρο της Αθήνας να επιβαρύνεται με 555 νέες λοιμώξεις.

«Βράζει» η βόρεια Ελλάδα- Στο «βαθύ κόκκινο» η Δυτική Μακεδονία

Σε επικίνδυνη φάση βρίσκεται η πανδημία στη βόρεια Ελλάδα, η οποία «βράζει» καθημερινά από νέες διαγνώσεις κορωνοϊού. Συνολικά στη Μακεδονία εντοπίζονται χθες 1.051 κρούσματα, με τα περισσότερα από αυτά να σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη (521), το Κιλκίς (80), τις Σέρρες (73), την Πέλλα (56), την Κοζάνη (53), την Καβάλα (52) και τον Έβρο (44).

Χθες καταγράφηκαν περίπου 200 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης – ενδεικτικά 66 στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και 14 σε εκείνο της Καβάλας.

Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονταν μέχρι χθες 1.471 ασθενείς, με τους 223 διασωληνωμένους. Οι προσπάθειες αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας συνεχίζονται. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από χθες επιστήμονες και στελέχη του υπουργείου Υγείας, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργείται από τη μειωμένη παρουσία του βρετανικού στελέχους στη βόρεια Ελλάδα – το οποίο συνδέεται με αυξημένη μετάδοση- και από την τάση σταθεροποίησης της επιδημίας, όπως υποδεικνύεται από την αυξομείωση μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, «το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο, λίγο κάτω από το επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού. Μην ξεχνάμε πως τα νοσοκομεία της πόλης εξακολουθούν να πιέζονται και η όποια βελτίωση σε επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα θα χρειαστεί μέρες για να αποτυπωθεί στην κλινική εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων, καθηγητής κ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Άλλοι 834 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και 143 στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπου το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού «δείχνει τα δόντια του» με αυξημένες μεταδόσεις και νοσηλείες. Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο 21 άνθρωποι χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία ενώ στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 68 νέες λοιμώξεις, στα Χανιά 23, στο Ρέθυμνο 19 και στο Λασίθι 10, ενώ η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης στην Κρήτη ανέρχεται πλέον στο 88,45%, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Από τις άλλες μεγάλες Περιφερειακές ενότητες, 127 κρούσματα κατέγραψε η Λάρισα, 52 η Μαγνησία, 41 η Εύβοια, 40 η Βοιωτία, 35 η Κορινθία, 34 η Καρδίτσα και 83 η Πάτρα. Χθες, μάλιστα, ξεκίνησε η λειτουργία του mega εμβολιαστικού κέντρου στην Πάτρα, στο οποίο θα υπάρχουν 16 εμβολιαστικές γραμμές και καθημερινά θα διενεργούνται 900 εμβολιασμοί, ενώ σε μηνιαία βάση θα φθάνουν τους 23.500.