Η πανδημία κορωνοϊού, που έχει σαρώσει κυριολεκτικά τον πλανήτη τους τελευταίους 15 μήνες, αποτελεί την ισχυρότερη υπενθύμιση αυτού που όλοι τείνουμε να ξεχνάμε: ο μεγαλύτερος πλούτος είναι να έχουμε την υγεία μας! Κανείς δεν μπορεί να ευημερήσει αν δεν είναι υγιής, σωματικά και πνευματικά.

Ωστόσο, εν έτει 2021 περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πλήρη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, παρά το γεγονός ότι όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχουν συμφωνήσει να προσπαθήσουν να προσφέρουν καθολική κάλυψη υγείας στους πολίτες τους έως το 2030.

Και δυστυχώς η πανδημία που προκάλεσε η λοίμωξη Covid-19 αποτέλεσε ένα ακόμη τροχοπέδη στην προσπάθεια για την εξάλειψη των ανισοτήτων και την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και υγιούς κόσμου, σύμφωνα με το όραμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πλειοψηφία (53%) των πολιτών από 155 χώρες που έλαβαν μέρος σε έρευνα του ΠΟΥ δήλωσαν ότι είχαν διακόψει εντελώς ή εν μέρει τη θεραπεία τους για την υπέρταση. Το ίδιο δήλωσε το 49% των πολιτών αναφορικά με τον διαβήτη, το 42% για τον καρκίνο και το 31% για καρδιαγγειακές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αυτό δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς σε πάνω από το 50% των χωρών τα δημόσια προγράμματα ελέγχου και πρόληψης υγείας, όπως για παράδειγμα για τον καρκίνο του μαστού ή του τραχήλου της μήτρας, ανεστάλησαν. Αλλά και οι υπηρεσίες αποκατάστασης υγείας διακόπηκαν στο 63% των χωρών, παρά το γεγονός ότι η αποκατάσταση είναι το κλειδί για μια υγιή ανάρρωση και μάλιστα μετά από μια σοβαρή ασθένεια, όπως η νόσος Covid-19.

Η διαχείριση της πανδημίας, όμως, ανέδειξε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου: της υγείας για όλους. Τώρα, λοιπόν, που δειλά-δειλά η ανθρωπότητα ανακάμπτει από τη λαίλαπα του κορωνοϊού, είναι η «χρυσή ευκαιρία» για δεσμευθούν εκ νέου τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την καθολική κάλυψη υγείας, στο πλαίσιο των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης του οργανισμού.

Η αύξηση των παρεμβάσεων σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μπορεί να σώσει 60 εκατομμύρια ζωές και να αυξήσει το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 3,7 χρόνια έως το 2030.

Αλλά δυστυχώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας 119-124 εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν στο φάσμα της ακραίας φτώχειας, με 8 στους 10 να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και το προσδόκιμο ζωής για τον γενικό πληθυσμό να είναι 16 χρόνια μικρότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες χώρες.

Η φαρμακευτική εταιρεία Novartis, συντασσόμενη απόλυτα με το μήνυμα του ΠΟΥ «Οικοδομώντας ένα πιο δίκαιο και υγιή κόσμο», με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που εορτάστηκε στις 7 Απριλίου, συνεχίζει να εργάζεται για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές και ερευνητές ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες θεραπείες για όλες τις ασθένειες, προσιτές σε όλους τους πολίτες, ώστε στο εγγύς μέλλον να οικοδομηθεί ένας νέος κόσμος, πιο δίκαιος και υγιής.