Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθεί από την 7η ως την 9η Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του ΕΚ, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ.

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συνεδρίασε σήμερα παρουσία του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς, ο οποίος εκλήθη να εξηγήσει στους ευρωβουλευτές τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης πρότασης. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ρεντέρς, ο βασικός στόχος του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, ώστε να εκκινήσει εκ νέου η οικονομία και να διευκολυνθεί ο τουρισμός εν όψει της θερινής περιόδου.

«Το πιστοποιητικό θα αποτελεί απόδειξη ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, είτε έχει λάβει αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει ήδη νοσήσει και αναρρώσει. Το έγγραφο θα πρέπει να είναι δωρεάν και διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή», δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι σε καμία περίπτωση προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος εντός της ΕΕ.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν ίση μεταχείριση όταν τα κράτη – μέλη αποφασίσουν να άρουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και, συνεπώς, το πιστοποιητικό πρέπει να περιλαμβάνει τα ίδια ασφαλή δεδομένα, που θα γίνονται αποδεκτά από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος Ρεντέρς.

Σύμφωνα με τον ίδιον, θα πρόκειται για ένα εργαλείο στο οποίο θα βασίζονται οι αρμόδιες αρχές, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία, δίνοντας το παράδειγμα ότι ένας επιβάτης μιας αεροπορικής εταιρείας, θα μπορεί να επιδεικνύει το πιστοποιητικό κατά τη διάρκεια του check -in, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στις πτήσεις. Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης τόνισε ότι το εν λόγω πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει μόνο τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ωστόσο τα κράτη – μέλη θα μπορούν να αποδέχονται και επιπλέον εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik V, καθώς η Επιτροπή δεν μπορεί να υποχρεώσει τα κράτη – μέλη να αποδέχονται μη εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ.

«Κατανοώ ότι υπάρχουν ανησυχίες σε ορισμένα κράτη – μέλη ότι ενδεχομένως αυτό το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται και για άλλους λόγους, πέραν της ελεύθερης κυκλοφορίας. Εάν τα κράτη – μέλη επιθυμούν κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να αλλάξουν τον νομικό τους πλαίσιο, με πλήρη σεβασμό στον γενικό κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων». Τέλος, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι το πιστοποιητικό θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα πάψει η χρήση του μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρήσει ότι η πανδημία έχει τελειώσει.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαρηγιάννης (ΘΕΜΑ 104,6): Να μην κάνουμε Πάσχα στο χωριό για να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι

Παγώνη (ΘΕΜΑ 104,6): Να ανοίξει η εστίαση ως τη Μεγάλη εβδομάδα, επικίνδυνο όμως το Πάσχα

Κορωνοϊός: Η αντοχή του πιέζει το ΕΣΥ – Στο «κόκκινο» εισαγωγές και διασωληνωμένοι