*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Με μεγάλη προσέλευση  και με μόλις 613  κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές, χωρίς να προστεθούν ωστόσο  αυτά των εσπερινών ξεκίνησε χθες, η επαναλειτουργία  των λυκείων.

Το υπουργείο Παιδείας είναι ικανοποιημένο τόσο από την  ομαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία όσο και από το γεγονός ότι η χρήση των  self test κατέγραψε αυτό ακριβώς που αναμενόταν. Οτι δηλαδή οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί εμφανίζουν πολύ χαμηλή θετικότητα της τάξης του 0,3%.

Παράλληλα τα λίγα σε σχέση  με το σύνολο του μαθητικού κόσμου και των εκπαιδευτικών κρούσματα που εντοπίστηκαν απομονώθηκαν και δεν ήρθαν σε επαφή με τους υπόλοιπους μαθητές.

Αυτό δείχνει τη χρησιμότητα αλλά και την επιτυχία του νέου όπλου, που έχει στην φαρέτρα της πλέον η κυβέρνηση, δηλαδή των τεστ αυτοδιάγνωσης, τα οποία σε επόμενη φάση και με «πιλότο» την εκπαίδευση, όπως έγραψε και χθες το protothema.gr θα τεθούν στην υπηρεσία και άλλων τομέων της αγοράς και της κοινωνίας ενόψει του περαιτέρω ανοίγματος της οικονομίας, των κοινωνικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού.

Οι μαθητές της Γ΄λυκείου οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν  στις Πανελλαδικές εξετάσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 14 ή στις  15 Ιουνίου, στην πλειονότητά τους επανήλθαν στις τάξεις και όπως οι περισσότεροι έλεγαν έχουν ήδη ολοκληρώσει την ύλη και  βρίσκονται στις  επαναλήψεις. Σε ό,τι αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις  των υπόλοιπων τάξεων,  το  σενάριο που  συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές ψήφους είναι  να μη γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις στα γυμνάσια και στα λύκεια, όπως και πέρυσι που οι ανακοινώσεις έγιναν περί τα τέλη Απριλίου.  Προφανώς, αν επικρατήσει αυτό  το σενάριο, η τράπεζα θεμάτων για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου θα μετατεθεί για την ερχόμενη χρονιά.

Ηδη, από σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί λυκείου μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία με τη επίδειξη του ΑΜΚΑ τους το δεύτερο τεστ, το οποίο θα πρέπει επίσης να δηλώσουν στην πλατφόρμα  self test ώστε είτε να προμηθευτούν την κάρτα εισόδου στα σχολεία εφόσον βγουν αρνητικοί είτε να απομονωθούν  από την σχολική κοινότητα και να πάνε σε δημόσια δομή προκειμένου να κάνουν rapid test, προκειμένου να διαπιστωθεί ή όχι το αποτέλεσμα του self test.

sxoleia_-_self_test

Σε σχετική ερώτηση,  που συζητήθηκε χθες στην εκπαιδευτική κοινότητα, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε: «Θεωρώ πρόωρο να συζητάμε για εμβολιασμό παιδιών ή εφήβων» , ενώ  οι εκπαιδευτικοί είναι η μόνη επαγγελματική ομάδα η οποία προτεραιοποιείται έως σήμερα στον εμβολιασμό.

Χωρίς προβλήματα έγιναν τα self test

Μικρός αριθμός θετικών τεστ δηλώθηκε μέχρι χθες,  το απόγευμα, σε σχέση με τον  συνολικό αριθμό των δηλώσεων εκπαιδευτικών και  μαθητών,  σύμφωνα με συνολικά στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη στην  τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με την  κ. Πελώνη συνολικά έγιναν 250.000 δηλώσεις  αποτελεσμάτων  Self-test εκ των οποίων  βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 613  μαθητές και εκπαιδευτικοί. Οι δηλώσεις που δεν έχουν γίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως είπε η κυβερνητική Εκπρόσωπος, αφορούν:  Οι δηλώσεις που έγιναν χειρόγραφα, μαθητές που δεν προσήλθαν στο  σχολείο  κάνοντας χρήση το δικαίωμα των απουσιών  και Μαθητές των Εσπερινών Λυκείων που  έκαναν το Self-test  αργότερα.

Απουσία και αποχώρηση από το σχολείο σε περίπτωση μη επίδειξης σχολικής κάρτας

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Προαιρετική τηλεκπαίδευση

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν.

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Υπ.  Παιδείας: Ολική άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία

Κριτική στην κυβέρνηση ότι τα σχολεία ανοίγουν ακριβώς όπως έκλεισαν, άσκησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,  στη συνάντηση που είχε χθες  με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ζητώντας παράλληλα να ανασταλεί η εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ τουλάχιστον για φέτος, που όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος «ό,τι και αν γράψει κάποιος, αφήνει 25.000-30.000 παιδιά εκτός ΑΕΙ».Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τουλάχιστον το αίτημα για εμβολιασμό όλων των εκπαιδευτικών και για αραίωση των τμημάτων, ώστε τα παιδιά να είναι σε τάξεις με μικρότερο αριθμό, θα έπρεπε να υλοποιηθούν πριν ξεκινήσουν τα σχολεία».

Απάντηση στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα  κατά τη συνάντησή του με την ΟΛΜΕ ότι «τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν» δίνει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν», είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους  του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ» επισημαίνεται για να τονιστεί ότι: .Αγνοεί για άλλη μία φορά επιδεικτικά:
– εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικούς και λοιπούς υπαλλήλους που έσπευσαν να υποβληθούν σε self-test, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, ατομική ευθύνη και συλλογική συναίσθηση.
– όσους εργάστηκαν, άοκνα και συντονισμένα, ώστε τα τεστ να παραδοθούν άμεσα και να είναι διαθέσιμα κατά προτεραιότητα για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που κλήθηκαν να επιστρέψουν σήμερα στις σχολικές τάξεις: υπαλλήλους των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, φαρμακοποιούς και τα κανάλια προμήθειάς τους, εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, μεταξύ άλλων.
– το παράδειγμα και άλλων χωρών, όπως η Αυστρία, που με τα self-tests μείωσε το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων COVID-19 στα σχολεία πιο πολύ ακόμη και από το πρώτο κύμα της πανδημίας και παρά τη διάδοση του νέου στελέχους.

Και όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Προσπαθεί να καπηλευτεί το γεγονός ότι, ανάμεσα σε αυτά τα self-test που ταυτόχρονα παραγνωρίζει, βρέθηκαν περισσότερα από 600 δυνητικά θετικά δείγματα, αντί να εξάρει το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε η επιστροφή τους στο σχολείο, περιορίζοντας τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Την ίδια στιγμή προτάσσει το αίτημα για εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, παραβλέποντας ότι οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης έχουν ήδη ενταχθεί στην εμβολιαστική περίοδο, ενώ έχουν ξεκινήσει και χιλιάδες εμβολιασμοί εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης.Όσο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δεν εκπλήσσει η αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «εκδικητικό για αυτούς και τις οικογένειές τους σύστημα». Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν παραπλανούσε τους υποψηφίους, που επέτρεπε να εισαχθούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας με 1 και 2   ωθώντας τους σε έναν δρόμο ο οποίος δεν έχει προοπτική, κορόιδευε τους συμφοιτητές τους που πέτυχαν πολύ υψηλότερες επιδόσεις, αλλά και τον Έλληνα φορολογούμενο, γιατί πλήρωνε για φοιτητές που έχουν εισαχθεί με 1 και 2, αντί να δίνονται περισσότερα χρήματα για αυτούς που έχουν εισαχθεί πληρώντας ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Ισοπεδωτική λογική εφάρμοσαν όταν ήταν στην κυβέρνηση, ισοπεδωτική λογική και ως αντιπολίτευση».