Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.803 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ δημοσιοποιήθηκαν δεδομένα μελέτης ευρείας κλίμακας με βάση τα οποία το κινεζικό εμβόλιο στο οποίο βασίζεται η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα είναι αποτελεσματικό κατά μόλις 50,7% έναντι του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που είναι γνωστό με την ονομασία P1, ή αλλιώς ως η βραζιλιάνικη παραλλαγή.
Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία έχει μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, κατέγραψε το ίδιο διάστημα πάνω από 37.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με το υπουργείο.
Με πάνω από 353.000 νεκρούς και πάνω από 13 εκατομμύρια μολύνσεις, η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας και τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.
Η πανδημία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε έξαρση, λόγω της έλλειψης συνεκτικής πολιτικής και περιοριστικών μέτρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, των πολλών προβλημάτων στην εκστρατεία ανοσοποίησης και της παραλλαγής P1.
Το ινστιτούτο βιοϊατρικής Butantan, το οποίο δοκίμασε και πλέον παράγει το εμβόλιο CoronaVac της κινεζικής Sinovac Biotech Ltd, ανέφερε χθες ότι μελέτη που διεξήγαγε έδειξε πως το προϊόν αυτό έχει αποτελεσματικότητα 50,7% έναντι της P1 και της λιγότερη διαδεδομένης παραλλαγής P2.
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, γεράκι έναντι της Κίνας και αμφισβητίας των εμβολίων, που βάλλεται πανταχόθεν για τον τρόπο που χειρίστηκε την υγειονομική κρίση, αρχικά δήλωνε πως η χώρα του δεν θα αγόραζε το εμβόλιο της Sinovac. Αλλά κατόπιν έκανε στροφή 180 μοιρών, καθώς η κυβέρνησή του δυσκολευόταν να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων αντιμέτωπη με εκατόμβες νεκρών και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Έκτοτε, το κινεζικό εμβόλιο χρησιμοποιείται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στη χώρα.
Κατά το Butantan, εάν η δεύτερη δόση καθυστερεί να χορηγηθεί κατά πάνω από δύο εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται στο 62,3%. Το εμβόλιο έχει ωστόσο αποτελεσματικότητα από 83,7% ως 100% στην αποτροπή του κινδύνου οι άνθρωποι που μολύνονται να χρειαστούν ιατρική φροντίδα, υπέδειξε η μελέτη.
Στη μελέτη, η οποία σύμφωνα με το ινστιτούτο έχει υποβληθεί προς δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, συμμετείχαν 12.400 εθελοντές σε όλη τη Βραζιλία.