Με όλα τα μέτρα ασφαλείας και self τεστ είναι έτοιμη η μαθητική κοινότητα να υποδεχθεί τους μαθητές Λυκείου στις αίθουσες. Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 τόσο για τα μέτρα προστασίας, όσο και για το ενδεχόμενο να ανοίξουν Γυμνάσια και Δημοτικά σε μία επόμενη φάση του σχεδίου αποσυμπίεσης του lockdown.

«Ξεκινάμε. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, έχουμε ενημερώσει με εγκυκλίους την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τα self test ήδη βρίσκονται στα φαρμακεία. Μέχρι χθες, περίπου 350 χιλιάδες τεστ είχαν διατεθεί από 10 χιλιάδες φαρμακεία. Αυτό σημαίνει ότι ανταποκρίνεται η εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό.

Η αυτοδιάγνωση είναι ένα πρόσθετο μέτρο, το οποίο όπου εφαρμόστηκε π.χ. στην Αυστρία, μειώθηκε δραματικά η μεταφορά και η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς. Έχει αποτελέσματα.
Η διάθεση τόσων πολλών τεστ είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα του και συμμορφώνονται».


Για το αίτημα της ΟΛΜΕ να σχηματιστούν μικρότερες τάξεις:

«Είναι ένα πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ. Θέλω να θυμίσω ότι είμαστε η τέταρτη χώρα στον ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα. Είναι βέβαιο ότι οι εκπαιδευτικές κοινότητες, με την αυτονομία την οποία έχουν, εάν υπάρχει περιθώριο να γίνονται τα μαθήματα σε μεγαλύτερες τάξεις από εκείνες που χρησιμοποιούν, με δεδομένο ότι θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια, θα το εκμεταλλευτούν. Όπου υπάρχει περιθώριο να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής, είμαι βέβαιη ότι θα το κάνουν».

Για ενδεχόμενη παράταση της σχολικής χρονιάς:

«Είναι ένα από τα ενδεχόμενα τα οποία συζητάμε. Όταν όμως το υπουργείο πάρει την απόφαση, με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής, θα κρίνει ό,τι είναι καλύτερο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είναι πολύ πρόωρο να ανακοινωθεί ή να αποκλειστεί τώρα κάτι.

Μπορεί να αισιοδοξούμε ότι μετά το Πάσχα θα γυρίσουν και τα Γυμνάσια και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, στη δια ζώσης εκπαίδευση αλλά δεν το ξέρουμε με σιγουριά. Θα το αποφασίσουν οι ειδικοί εκείνη τη στιγμή».

Για την επαναλειτουργία της δια σώζης εκπαίδευσης σε Γυμνάσια και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση:

«Οι δείκτες που θα το επιτρέψουν, καταρχάς το πράσινο φως από την επιτροπή των ειδικών. Όπως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σχολεία όταν έχουμε το πράσινο φως από τους ειδικούς, με τον ίδιο τρόπο δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε, εάν δεν υπάρχουν οι ιατρικές προϋποθέσεις.

Είναι μία δυναμική διαδικασία, για την οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται τη δεδομένη στιγμή, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν υπ’ όψιν τους οι ειδικοί. Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι υπό την αίρεση ότι θα το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».