Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες στην Ερμού μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε στο ΟΡΕΝ το πρωί της Κυριακής, «παρόμοιες εικόνες είχαμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη είχαμε παρέμβαση στην οδό Νίκης γιατί δεν υπήρχε τετραγωνικό άδειο και μάλιστα με κλειστά τα μαγαζιά. Ο κόσμος βγαίνει έξω για να περπατήσει, όχι για να πάει στα μαγαζιά».

Για τα κλειστά εμπορικά κέντρα τόνισε: «Η επιτροπή έχει ανησυχία για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα κι ελέγχουν ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι. Επιμένουμε να ανοίξουν, αλλά, η επιτροπή φοβάται τον συνωστισμό απ’ έξω».

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν ανοίγει με αυστηρούς περιορισμούς η εστίαση με συνέπεια ο κόσμος να μαζεύεται στις πλατείες, εξήγησε πως «όταν πας στο εστιατόριο θα τη βγάλεις τη μάσκα. Την ώρα που θα την βγάλεις, η πιθανότητα να μεταδώσεις ή να νοσήσεις είναι 19 φορές μεγαλύτερη, όπως είπε χθες κι ο κ. Μόσιαλος σε δήλωσή του. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα δούμε τι θα γίνει με την εστίαση».

«Η ιδέα να πείσεις το σύνολο του πληθυσμού μετά από τόσο εγκλεισμό να μην κυκλοφορεί, δεν αποδίδει. Γίνονται έλεγχοι, πρόστιμα μπαίνουν και μάλιστα 20.000 – 30.000 πρόστιμα την ημέρα.

Οι μόνες χώρες που ήλεγξαν την πανδημία στο απόλυτο είναι χώρες με μη δημοκρατικά καθεστώτα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση. Είμαστε στο τέλος, δεν θα μπορέσουμε να την ελέγξουμε την πανδημία αν δεν βοηθήσουν όλοι».

Για τα κλειστά εμπορικά κέντρα τόνισε: «Η επιτροπή έχει ανησυχία για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα κι ελέγχουν ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι. Επιμένουμε να ανοίξουν, αλλά, η επιτροπή φοβάται τον συνωστισμό απ’ έξω».