Για παλινωδίες πολιτικού χαρακτήρα οι οποίες παρέσυραν επικοινωνιακά τους πιστοποιητικούς οργανισμούς του ΕΟΦ σε μία σιβυλλική απόφαση, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, «εμείς θα πρέπει να δούμε τον δικό μας τον οργανισμό, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Μέχρι τώρα έχει τηρήσει στάση ψυχραιμίας. Πρέπει να πειθαρχήσουμε σε ότι αποφασίσει».

Συνέχισε λέγοντας πως: «ο κίνδυνος να πάθουμε κάτι ενώ πηγαίνουμε στο εμβολιαστικό κέντρο είναι δεκάδες εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που πιθανόν να προκαλέσει το εμβόλιο. Στο διάστημα της αναβολής του εμβολίου, εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι σε επίπεδο Ευρώπης θα χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό ενώ δεν θα την είχαν χάσει».

«Δεν ξέρουμε καν αν το εμβόλιο προκαλεί επιπλοκή. H φράση που χρησιμοποίησε ο ΕΜΑ ήταν ‘’ενδεχομένως’’. Είναι τόσο σπάνια τα περιστατικά των επιπλοκών, που στις κλινικές δοκιμές, χρειάζεσαι εκατομμύρια ανθρώπων για να βρεις 1-2 τέτοια περιστατικά και να το παρακολουθείς» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι χάπια όπως τα αντισυλληπτικά προκαλούν πολύ περισσότερο θρομβωτική διάθεση και πνευμονική εμβολή. «Το να πάθεις κορωνοϊό επειδή δεν εμβολιάστηκες είναι μια τραγική απόφαση» συμπλήρωσε.

«Συγκυριακά» σημείωσε, «τη στιγμή του εμβολιασμού παρατηρήθηκαν επιπλοκές και ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να το γνωστοποιήσει» σχολίασε για τις εν Ελλάδι επιπλοκές. «Αυτά τα περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν. Τα αίτια της θρόμβωσης είναι πολλά. Όπως ο καρκίνος, να έχει χειρουργηθεί πρόσφατα, να μην κινείται πολύ».

Δείτε το βίντεο: