Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 στους πολίτες κάτω των 60 ετών εν αναμονή της επαναξιολόγησής του από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται την ώρα που ο  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοινώνει αυτή την ώρα τα αποτελέσματα μιας επαναξιολόγησης σχετικά με το κατά πόσον ορισμένα περιστατικά θρομβοεμβολών σε ενήλικες μπορεί να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σημειώνεται πως μία παγκόσμια αντιπαράθεση για την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες ορισμένων εμβολίων κατά της COVID-19 έχει προκαλέσει ορισμένες καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού της Νότιας Κορέας, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου με σκοπό να επιτευχθεί συλλογική ανοσία τον Νοέμβριο.

Η AstraZeneca έχει πει πως οι μελέτες της δεν έχουν βρει να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρομβοεμβολών εξαιτίας του εμβολίου, εκατομμύρια δόσεων του οποίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο EMA έχουν πει πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.