Περισσότερες δόσεις εμβολίων κατάφερε να αποσπάσει μια νοσοκόμα από τη Φινλανδία, χρησιμοποιώντας μια τεχνική με φυσαλίδες στα φιαλίδια των σκευασμάτων. Μάλιστα, η Sari Roos διδάσκει και στους συναδέλφους της την τεχνική της, εξασφαλίζοντας ότι περισσότεροι πολίτες θα μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Η «πατέντα» καθιστά δυνατή την εξαγωγή μιας έβδομης δόσεις από τα φιαλίδια του εμβολίου της Pfizer, που έχει εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Η μέθοδος της νοσοκόμας είναι πολύτιμη, την ίδια ώρα που οι χώρες επιδιώκουν να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τις μεταλλάξεις της Covid-19 κι ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η τεχνική της νοσοκόμας, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στη Δανία, ξεκινά με την άντληση υγρού από τη σύριγγα. Στη συνέχεια, πιέζει το περιεχόμενο εκ νέου στο φιαλίδιο, για να απαλλαγεί από τον αέρα στη σύριγγα. Στη συνέχεια αντλεί τη δόση και τη συμπληρώνει με αποστειρωμένο αέρα από τη φιάλη. Στη συνέχεια εγχύεται με τη μικρότερη δυνατό απώλεια.

Η Ros εργάζεται σε νοσοκομείο του Ελσίνκι. Η «πατέντα» της έχει τραβήξει την προσοχή συναδέλφων της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, που θέλουν να αντλήσουν περισσότερες δόσεις από κάθε φιαλίδιο.

Επικεφαλής της αρμόδιας μονάδας υγείας στο φινλανδικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι η λήψη επιπλέον δόσεων είναι ασφαλής όταν εκτελείται με ακρίβεια. Δηλαδή, η άντληση μπορεί να γίνει εφόσον βεβαιωθούν ότι η δόση που θα δοθεί δεν θα είναι πολύ μικρή.

Η τεχνική δεν είναι εύκολη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί πάντα. Ωστόσο εφόσον εκτελεστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει στην άντληση 12 δόσεων από φιαλίδια 10 δόσεων του σκευάσματος της AstraZeneca και της Moderna.

Γιατρός εξηγεί στο πρακτορείο ότι η άντληση επιπλέον δόσεων είναι σημαντική, καθώς οδηγεί στο να σωθούν ζωές, αφού περισσότερα άτομα εμβολιάζονται, ενώ θα έπρεπε να περιμένουν.