Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (όπως αυτά για τον καρκίνο, τα αυτοάνοσα νοσήματα, κ.α.) από τα φαρμακεία του, δίνει ο ΕΟΠΥΥ μετά τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για ταλαιπωρία των ασθενών ως προς την προμήθεια των θεραπειών τους.

Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι, «οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους που προσέρχονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούνται απρόσκοπτα, καθώς η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται είτε απευθείας, είτε προγραμματισμένα (για επαναλαμβανόμενες συνταγές), κατά μέσο όρο, σε περίπου μία εβδομάδα ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια της θεραπείας».

Αναφορικά δε με το φαρμακείο της Τούμπας διευκρινίζεται ότι «εξυπηρετεί 350 – 600 ασθενείς καθημερινά, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός είναι κάτοικοι άλλων δήμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν από φαρμακεία του Οργανισμού που λειτουργούν στους τόπους διαμονής τους. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών ή συνοδών τους, τόσο από την Περιφέρεια όσο και όσων διαμένουν στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, στις Υγειονομικές Περιφέρειες Μακεδονίας (3η) και Μακεδονίας-Θράκης (4η) λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του κοινού επτά αυτόνομα φαρμακεία του και 16 σημεία διανομής-αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους.

Συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής -κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες- σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής, όπως είχε εξαγγελθεί να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου, σε πιλοτικό επίπεδο, σε περιοχή της χώρας που θα καλύπτει συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η απόσταση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ιδιαίτερες, αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων που θα εξυπηρετούνται.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ επιμένει να υπενθυμίζει ότι, η προμήθεια των ακριβών φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις γίνεται δωρεάν στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του, σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι.

Η ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ακριβά φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.