Άγρια κόντρα ξέσπασε στα social media μεταξύ του του ερευνητή και καθηγητή στις ΗΠΑ Γιώργου Παυλάκη και του καθηγητή στην Γενεύη Μανώλη Δερμιτζάκη για τον κορωνοϊό.

Με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ.Παυλάκης τάχθηκε κατά του ανοίγματος δραστηριοτήτων και ο κ.Δερμιτζάκης υπέρ της απόφασης αυτής.

Όλα ξεκίνησαν από την παρακάτω ανάρτηση που έκανε ο Γιώργος Παυλάκης και προκάλεσε την διαδικτυακή σύγκρουση:

«Από ανάρτηση της φίλης Christina Pavlidou:

‘’.. Μη χαλαρώνετε, η μεταδοτικότητα ιδίως των νέων στελεχών του ιού είναι εντυπωσιακή. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταδόσεων συμβαίνει κυρίως ενδοοικογενειακά’’.

Επειδή ακούω διάφορα ανακριβή για τη μετάδοση του ίου και τι σημαίνει μετάδοση στο σπίτι, θα τα ξαναπώ έξω από τα δόντια και ας προσβληθούν μερικοί, ακόμα και “ειδικοι” που έχουν πάρει σβάρνα και προτείνουν την θεραπεία:

Αφού οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται στα σπίτια, να βγούμε από τα σπίτια στις πλατείες, δεν χρειαζόμαστε μετρά, άρα λύσαμε το πρόβλημα. Με όλο το σεβασμό που μπορώ να μαζέψω για διαφορετικές απόψεις, αυτό δεν είναι σοβαρή άποψη.(Εσβυσα 2-3 προηγούμενες παραλαγες αυτής της πρότασης). Θα περίμενα, το λιγότερο, να μην επαναλαμβάνεται από επαγγελματίες, γιατί είναι δύσκολο να τους πάρω σοβαρά μετά από αυτό.

Γιατί ο ιός δεν γεννιέται εκ του μηδενός μέσα στα σπίτια, έρχεται απ έξω. Κάποιος τον φέρνει από τη δουλειά (όλες οι δουλείες είναι ανοιχτές χωρίς μετρά προστασίας), τα ΜΜΜ, τις επαφές που είχε ΈΞΩ από το σπίτι. Αν μπει ο ιός στο σπίτι, ιδίως τα καινούρια μεταλλαγμένα στελέχη, όλοι θα κολλήσουν, και μερικοί θα νοσήσουν, η χειρότερα.

Αν λοιπόν περάσετε περισσότερη ώρα στην πλατεία πίνοντας ποτάκια χωρίς μάσκα και μετά μείνετε σπίτι σας για 8 ώρες αντί για 16, πάλι θα μολύνετε τους αγαπημένους σας στο ίδιο σπίτι, και έχετε πολλές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθείτε.

Ας αφισουμε λοιπόν τις στρεψοδικίες».

Απαντώντας ο Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε τα εξής:

«Το ποστ είναι τουλάχιστον αφελές και εσύ Γιώργο έπρεπε πρώτος να το αντιληφθείς. Δεν μπορεί να λέμε τέτοιες απλοϊκότητες και να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Το βασικότερο πρόβλημα που πάμε να λύσουμε με το μερικό και προσεκτικό άνοιγμα δεν είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση από μετάδοση που έρχεται από έξω αλλά η μετάδοση από άτομο μιας οικογένειας σε άτομο άλλης οικογενείας που συναντιούνται σε κλειστούς χώρους (φίλοι, παιδιά, ολόκληρες οικογένειες). Εάν αυτές οι συναντήσεις αντί να γίνουν μέσα σε κλειστό χώρο γίνονται σε ανοιχτό χώρο τότε η μετάδοση πέφτει κατακόρυφα… Να προσθέσω και μια ακόμη διάσταση. Πριν από 2-3 εβδομάδες πήρε συνέντευξη ο Παπαχελάς από τον Φαουτσι και τον ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων ότι στις πολύ κόκκινες περιοχές πρέπει η εστίαση να είναι μόνο έξω. Δεν είπε να μην υπάρχει εστίαση αλλά να είναι μόνο έξω!».

«Το καψες!», ήταν η… λιτή απάντηση-«μαχαιριά» του Γιώργου Παυλάκη.

«Δε νομιζω. Εσεις το καίτε με τη συνεχή επιμονή σε κατι που ειναι μη ρεαλιστικό και συνδυάζετε με ευχολόγια», ανταπάντησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ειδήσεις σήμερα 

Στο… κόκκινο οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας – Πότε περιμένουν τα self test

Εμβολιασμοί: Στο 10,14% το ποσοστό των πολιτών που έχουν λάβει έστω και μία δόση εμβολίου