«Πράσινο φως» για τη λειτουργία τριών μονάδων παραγωγής εμβολίων έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, με στόχο την αύξηση της ικανότητας παραγωγής και προμηθειών εμβολίων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τρεις μονάδες θα παράξουν εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca αλλά και της Moderna, με στόχο την αύξηση της ικανότητας παραγωγής και προμηθειών εμβολίων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη μονάδα βρίσκεται στην Ολλανδία, και θεωρείται ως το επίκεντρο του «πολέμου των εμβολίων» που διεξάγεται μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. και θα γίνει παραγωγή εμβολίων της AstraZeneca, αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου.

Ο EMA αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ενέκρινε επίσης την νέα μονάδα παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας με τις πρώτες παρτίδες να αναμένονται στις αρχές Απριλίου, και την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής του εμβολίου της Moderna σε μονάδα της Ελβετίας.

Αντικείμενο διαμάχης το εργοστάσιο Halix στη Λέιντεν

Το εργοστάσιο Halix στην ολλανδική πόλη Λέιντεν που παράγει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε χθες ότι η εταιρεία AstraZeneca, η οποία έχει παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο 30 από τα 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τα οποία έχει δεσμευθεί βάσει του συμβολαίου της με την Κομισιόν ότι θα παραδώσει κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, «θα πρέπει πρώτα να επανορθώσει για τις καθυστερήσεις» και να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, πριν μπορέσει να κάνει εξαγωγή εμβολίων εκτός της Ευρώπης.

Η Ευρωπαία επίτροπος υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΜΑ για την μονάδα Halix σημαίνει ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν επιπλέον ποσότητες εμβολίων στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων της AstraZeneca απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες. Αν δεν υπήρχαν οι μειωμένες παραδόσεις της AstraZeneca, το ποσοστό των εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν διπλάσιο, πρόσθεσε.

Η έγκριση της λειτουργίας της μονάδας του Μάρμπουργκ θα επιτρέψει την επιτάχυνση της παραγωγής και των παραδόσεων των εμβολίων που αναμένονται βάσει του συμπληρωματικού συμβολαίου με τις BioNtech/Pfizer, εξήγησε επίσης η Ευρωπαία επίτροπος.

Ειδήσεις σήμερα 

Λοιμωξιολόγοι: Σε έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα οι εισηγήσεις για σχολεία, λιανεμπόριο και διαδημοτικές μετακινήσεις

Κομισιόν: Η ΕΕ θα γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων – «Συλλογική ανοσία» το καλοκαίρι