Επίθεση στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «με θεατρινισμούς και εντυπώσεις δεν λύνονται τα προβλήματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση για επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων ενώ επέμεινε στην ανάγκη συνταγογράφησης των διαγνωστικών μοριακών τεστ, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα δωρεάν ατομικών τεστ δεν θα λειτουργήσει.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική για την σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Παιδείας με την Cisco για την τηλεκπαίδευση, υποστηρίζοντας πως παραχωρήθηκαν προσωπικά δεδομένα πολιτών στην εταιρεία ενώ μίλησε για πολιτικές κι ποινικές ευθύνες στην υπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς.

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας απειλώντας την κυβέρνηση με μελλοντικές αναζητήσεις ποινικών ευθυνών, κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να ξανασκεφτεί την πρόθεση της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Νίκο Παππά και την υπόθεση τηλεοπτικών αδειών.

«Ενημερώστε τον πρωθυπουργό -και να το έχετε υπόψη σας εσείς που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων τώρα που παίρνετε αυτές τις αποφάσεις: Εμείς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να λογοδοτήσετε. Να το ξέρουν οι μικρομέτοχοι της τράπεζας Πειραιώς ότι θα σταθούμε δίπλα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσει ώστε όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και πιθανά ποινικές, να έρθουν στο φως» είπε χαρακτηριστικά.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει και ταυτόχρονα έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση»

«Η πανδημία έχει ξεφύγει. Δυστυχώς ταυτόχρονα έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση. Πρώτη φορά που όλα τα κόμματα αντιπολίτευσης και η συντριπτική πλειοψηφία φωνάζουν όχι μόνο ότι κάνει λάθος αλλά ότι δεν συναισθάνεται τι συμβαίνει στην χώρα. Δεν μιλάμε για την αντιπολίτευση αλλά για την αγωνία μιας ολόκληρης κοινωνίας και των ανθρώπων που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή να σας πείσουν ότι λέτε και κάνετε ότι να είναι» είπε αρχικά για να προσθέσει: «Όποια όμως και αν είναι η εξέλιξη στον ένα χρόνο πανδημίας εσείς έχετε μόνο ένα επιχείρημα. Φαντασιώνεστε ότι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στους πολίτες που αγωνιούν. Αν διαβάσει κανείς τις παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών επαναλαμβάνουν μονότονα ότι πέτυχαν και αν κάτι πήγε στραβά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έστω για μια στιγμή να αποπειραθείτε να βγείτε έξω από το γυάλινο κλουβί και για μια στιγμή να σκεφτείτε πως θα απαντήσετε στους πολίτες».

«Ξέρετε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε ραγδαία επιδείνωση και μέρα με την μέρα ο απολογισμός είναι απολογισμός πολέμου. Χθες 69 συνάνθρωποί μας έχασαν την ζωή τους πάνω από 600 διασωληνωμένοι και πάνω από 100 διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες. Απαντήστε και απευθυνθείτε στις οικογένειες αυτών των ανθρώπων. Δεν τους νοιάζει αν απαντάτε στον Τσίπρα αλλά τι απαντάτε σε αυτούς. Γιατί δεν ενισχύσατε το ΕΣΥ; Γιατί δεν αραιώσατε τα δρομολόγια στα ΜΜΜ για να μην δημιουργείται εστίες υπερμετάδοσης. Γιατί δεν συνταγογραφείτε τα τεστ. Ένα χρόνο σας τα ζητά όλη η αντιπολίτευση για μαζικά και στοχευμένα τεστ.

Σας ζητάμε στοχευμένα τεστ σε εργασιακούς χώρους, στα σχολεία κάθε Δευτέρα και κάθε Παρασκευή. Δεν τα κάνατε. Ήρθατε και αναγγείλατε τα ατομικά τεστ στα φαρμακεία. Η ατομική ευθύνη πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ατομική ενοχή.

Αντί να διαμορφώσετε συνθήκες ασφάλειας λέτε στους πολίτες “πηγαίνετε στα φαρμακεία και ψαχτείτε, έχετε την ευθύνη”. Και το κάνατε και λάθος χωρίς συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς.

Δωρεάν τα τεστ στην αρχή αλλά μετά μάθαμε ότι αν θέλει βοήθεια από φαρμακοποιό θα καταβάλει κάποιο αντίτιμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Γιατί δεν υιοθετήσατε την πρόταση της αντιπολίτευσης για παροχή δωρεάν τεστ και μάλιστα μοριακών. Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι υπάρχει οικονομικό θέμα με κόστος 2,4 δισ. ευρώ. Τι είπε ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη; Ότι ένα χρόνο αυτοί οι αλγόριθμοι και οι περίφημες μεθοδολογίες, το μαζικό σκάνινγκ έγινε γιατί δεν θέλατε να ξοδέψετε χρήματα Η κυβέρνηση που παρέλαβε 37 δισ. ευρώ από την προηγούμενη και δανείζετε με ιστορικά χαμηλά και δεν έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς μας λέει ότι είναι ασύμφορη η σωτηρία των πολιτών. Τελικά τι κάνατε; Έχετε ορίσει τιμή στην ανθρώπινη ζωή;».

«Οι ιδιωτικές κλινικές χαίρουν ασυλίας περίεργης»

Σε άλλο σημείο υποστήριξε πως «Κάνετε τους νταήδες με ιδιώτες ιατρούς αλλά με κλινικάρχες κάνετε την πάπια. Οι ιδιωτικές κλινικές χαίρουν ασυλίας περίεργης. Δεν υπάρχει γι αυτούς η μάχη του κορωνοϊού.

Είναι εφικτό να περιθάλψουν ασθενείς σε περίοδο αποκατάστασης. Να μπουν όλοι στην μάχη αλλά γι αυτούς σημαίνει κόστος.

Έχετε χάσει την μπάλα. Έχετε χάσει κάθε ηθική πυξίδα. Με θεατρινισμούς και εντυπώσεις δεν λύνονται τα προβλήματα».

Για την υπόθεση της Cisco

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Cisco υποστηρίζοντας «επί 10 μήνες σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά από την υπουργό παιδείας να δώσει στην δημοσιότητα την συμφωνία για την τηλεκπαίδευση που αποδείχθηκε ότι είχε πολλά προβλήματα και ταλαιπώρησε χιλιάδες οικογένειες. Αλλά μια σύμβαση που από την πρώτη στιγμή είχαμε υποπτευθεί ότι κάτι συμβαίνει. Όταν αναγκάστηκε η κα Κεραμέως να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο προφανώς κατάλαβε ότι θα την τσιμπήσουμε και στα μουλωχτά την ανήρτησε στο site του υπ Παιδείας».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η σύμβαση αποδεικνύει ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε 2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατ. πολιτών. «Δεδομένα 1,5 εκατ. χρηστών μαθητών και εκπαιδευτικών δόθηκαν στην εταιρεία. Σημαίνει αυτό ότι η εταιρεία έχει την δυνατότητα να γνωρίζει τις συνήθειες σχεδόν των μισών νοικοκυριών. Σε ποια site μπαίνουν πότε μπαίνουν τι καπνό φουμάρουν. Τα 2 εκατ. ευρώ ανάθεσης είναι τίποτα μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρεία με αυτά τα δεδομένα» είπε.

Για την Τράπεζα Πειραιώς

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς μίλησε για σκάνδαλο: «Η τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει κρατική επιδότηση άνω των 16 δισ. ευρώ. Η κυβέρνησή σας η διοίκηση του ΤΧΣ και της Πειραιώς μεθοδεύει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διαγράφοντας αυτά τα 16 δισ. ευρώ των Ελλήνων πολιτών. Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση η Πειραιώς δεν πλήρωσε στο ΤΧΣ τα Cocos και οδήγησε με αυτό το τρόπο την μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές. Έτσι το ΤΧΣ που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο βρέθηκε βασικός μέτοχος της τράπεζας με 61,4%. Δεν έγινε χωρίς ζημία. Εσείς μεθοδεύετε να χαθούν όλα αυτά και να πάει στράφι η θυσία του λαού καθώς δρομολογείτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει την συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς. Η εξέλιξη αυτή δεν θα ζημιώσει μόνο το Δημόσιο αλλά και τους μικρομετόχους. Στην επικείμενη συνεδρίαση το ΤΧΣ καλείται να εγκρίνει ότι θα χάσει τα χρήματά του και θα καθορίσει και το μέλλον της μειοψηφίας των μετόχων. Μιλάμε για πρωτοφανή κατάσταση.

Αυτά δεν έχουν προηγούμενο. Αυτό που σχεδιάζετε και υλοποιείτε ξέρετε πως λέγεται στα λαϊκά καφενεία: ληστεία και στα νομικά στέκια λέγεται απιστία καραμπινάτη. Επειδή όμως αυτό το γνωρίζατε σπεύσατε να τροποποιήσετε το νόμο για το ΤΧΣ ώστε τα μέλη του να μην διώκονται αν απιστήσουν παρά μόνο κατ’ έγκληση. Έχουμε προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος δημοσίου και μικρομετόχων. Όσες αμνηστεύσεις ψηφίσετε, ούτε οι ποινικές ούτε οι πολιτικές ευθύνες διαγράφονται. Παραφράζοντας μια ιστορική φράση: “ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα”. Γι αυτή την σκανδαλώδη διάταξή σας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε τον πρωθυπουργό -και να το έχετε υπόψη σας εσείς που στήνετε ειδικά δικαστήρια για να κάνετε πολιτικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων τώρα που παίρνετε αυτές τις αποφάσεις: Εμείς θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να λογοδοτήσετε. Να το ξέρουν οι μικρομέτοχοι ότι θα σταθούμε δίπλα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσει ώστε όλες οι ευθύνες σας πολιτικές και πιθανά ποινικές να έρθουν στο φως».

Τέλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τις καθυστερήσεις στην επένδυση του Ελληνικού, λέγοντας πως «κάνατε σημαία το Ελληνικό. Εντός 7 ημερών από τις εκλογές έλεγε ο αθεόφοβος ο αρχηγός σας ότι θα ξεκινήσουν τα έργα. Επί 20 μήνες το μόνο που είδαμε είναι η ευλογία μιας μπουλντόζας για να κατεδαφίσει ένα κτίριο. Ντρέπεται και η ντροπή».