*Γράφει ο Θάνος Μακρογαμβράκης

Πάνω από 90% το ποσοστό των επιταγμένων ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι από το πρωί εμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο, στα νοσοκομεία αναφοράς, προκειμένου να βοηθήσουν στην μάχη κατά του κορωνοϊού.

Μπορεί οι περισσότεροι από τους 206 συνολικά γιατρούς που επιστρατεύτηκαν μετά την επίδοση των σχετικών εγγράφων – φύλλων πορείας – να παρουσιάστηκαν στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και «Σισμανόγλειο», ωστόσο αρκετοί είναι κι αυτοί που θα βοηθήσουν στον αγώνα που δίνουν κι άλλα νοσοκομεία όπως το «Αγία Όλγα», «Σωτηρία», «Ελπίς», «Αττικό», «Θριάσιο» κι άλλα.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr η πνευμονόλογος Αλεξάνδρα Κλίτσα, το όνομα της οποία βρίσκεται από χθες στην λίστα τους 206 επιταγμένους ιατρούς και από σήμερα θα προσφέρει της υπηρεσίες και στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» :

«Θα βρεθώ στο νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας απλά ακόμα δεν γνωρίζω πολλές λεπτομέρειες. Είμαι έτοιμη να συμμετέχω στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι μου για το γενικό καλό, άλλωστε γι αυτό σπούδασα και ιατρική. Ξεκινάω σήμερα κιόλας στο «Αγία Όλγα», όπου πιστεύω πως θα λάβουμε μια πλήρη ενημέρωση του όλου σχεδιασμού για τον κορωνοϊό. Ό,τι κάνει ένας γιατρός σ’ ένα νοσοκομείο το ίδιο θα κληθούμε να κάνουμε κι εμείς δεν είναι κάτι περίεργο. Εργάζομαι ήδη σε ιδιωτικό νοσοκομείο απλά δεν είναι covid».

«Ήμουν σίγουρη πως θα χειροτερέψει η κατάσταση» λέει η εθελόντρια πνευμονολόγος

Εκτός όμως από τους γιατρούς που επιτάχτηκαν στην μάχη κατά του κορωνοϊού, υπάρχουν και οι εθελοντές γιατροί όπως η πνευμονολόγος Ιωάννα Κωσταρά που εδώ και καιρό στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων της στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

«Έχω δηλώσει εδώ και καιρό ως πνευμονολόγος την εθελοντική μου παρουσία στον αγώνα που δίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί κατά του κορωνοϊού. Ήδη συμμετέχω σε εφημερίες του νοσοκομείου «Σωτηρία». Όσο θα υπάρχει η πανδημία θα είμαι στο πρόγραμμα των εφημεριών του νοσοκομείου. Συνεργάζομαι και με την Πανεπιστημιακή κλινική, απλά επειδή προέκυψε πρόβλημα στο νοσοκομεία εξαιτίας του ιού, εννοείται ότι αποφάσισα να συμμετέχω στις εφημερίες. Το έβλεπα το πρόβλημα και ήμουν σίγουρη πως θα χειροτερέψει η κατάσταση».

iwanna_kostara
Η πνευμονολόγος Ιωάννα Κωσταρά προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Σύμφωνα με την πνευμονολόγο οι επιταγμένοι γιατροί που δεν γνωρίζουν από νοσοκομειακή ιατρική ίσως αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα σε σχέση με άλλους που είναι πιο εξοικειωμένοι:

«Σε σχέση με άλλους συναδέλφους είμαι πιο εξοικειωμένη, γι αυτό και καταλαβαίνω τυχόν αντιδράσεις. Κάποιος ιδιώτης γιατρός που έχει μόνο γραφείο απέχει από την νοσοκομειακή ιατρική δεν είναι εύκολο. Δεν τους ζητάς να δουλέψουν σε μια απλή κλινική, τους ζητάς να εργαστούν σε κλινική αυξημένης φροντίδας. Δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι και το κατανοώ. Απλά όταν είσαι σε πόλεμο, δεν προλαβαίνεις ούτε τα παπούτσια σου να φορέσεις. Γιατροί είμαστε όλοι και όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε άλλοι λίγο άλλοι περισσότερο. Εύχομαι μετά την πανδημία να λυθούν τα προβλήματα της υγείας με καλύτερες συνθήκες όχι έτσι βίαια όπως γίνονται τώρα. Πρώτα κάλυψαν τις θέσεις των πνευμονολόγων και μετά κοίταξαν παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Έχουν κληθεί όσοι έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ. Αν κάποια στιγμή χρειαστεί κι σε άλλο νοσοκομείο να βοηθήσω είμαι έτοιμη να προσφέρω».