*Γράφει ο Βασίλης Δαλιάνης

Στην αποκάλυψη ότι τα συμβόλαια ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εταιρείες BioNTech-Pfizer και Moderna, που παρασκευάζουν εμβόλια βασισμένα στην καινοτόμο τεχνολογία m -RNA, μπόρεσαν να συναφθούν μόνο και μόνο επειδή κάποια κράτη – μέλη της ΕΕ δέχθηκαν να προαγοράσουν περισσότερες δόσεις, προέβη η κυρία Σάντρα Γκαλίνα.

Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η  γενική διευθύντρια Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωπός της στα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές έδωσε μια νέα διάσταση στο μέτωπο που έχουν ανοίξει εντός της ΕΕ ορισμένα κράτη – μέλη τα οποία, με πρωταγωνίστρια την Αυστρία, ζητούν να υπάρξει ένας «διορθωτικός μηχανισμός» στο θέμα της διανομής των εμβολίων.

Η γενική διευθύντρια Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι η Κομισιόν ζήτησε εξ αρχής να υπάρξει μια δίκαιη διανομή των εμβολίων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ βάσει του πληθυσμού, ωστόσο πολλές εθνικές κυβερνήσεις αποφάσισαν να επιλέξουν εμβόλια «à la carte», βάσει τους κόστους τους και του τρόπου αποθήκευσής τους.

sandra-gallina-5
Η Σάντρα Γκαλίνα

Σύμφωνα με την κυρία Γκαλίνα οι εταιρείες που παρασκεύαζαν εμβόλια m -RNA, δηλαδή οι BioNTech-Pfizer και η Moderna δεν θα είχαν δεχθεί να υπογράψουν συμβόλαιο με την ΕΕ, εάν δεν υπήρχαν μεγάλες προπαραγγελίες. Και παρόλο που πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ δεν θέλησαν να ποντάρουν σε αυτά τα σκευάσματα, η «αλληλεγγύη» που έδειξαν κάποια κράτη – μέλη (σ.σ πρόκειται για τη Γερμανία και την Δανία), τα οποία δέχθηκαν να αγοράσουν περισσότερες δόσεις αυτών των εμβολίων, ήταν το κλειδί για να έχουν εγκριθεί σήμερα στην ΕΕ τέσσερα εμβόλια.

Αναφορικά με νέα πιθανά εμβόλια, η κυρία Γκαλίνα αναφέρθηκε σε αυτό της Novavax, ενώ για το ρωσικό SputnikV, τόνισε ότι περιμένουμε τα δεδομένα και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών για την πιθανότητα απελευθέρωσης των πατεντών των εμβολίων, η κυρία Γκαλίνα υποστήριξε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η ικανότητα παραγωγής των εμβολίων.

Μιλώντας για τα προβλήματα στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca η κυρία Γκαλίνα υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τις παραδόσεις της AstraZeneca», εταιρεία που τη χαρακτήρισε ως «μεγάλο πρόβλημα» και τόνισε ότι δεν τηρεί το συμβόλαιο που έχει συνάψει με την ΕΕ. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να πάρουμε τις δόσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα πειραματικού κοκτέιλ θεραπειών της Regeneron κατά του κορωνοϊού

Ισπανία: Ξεκινά και πάλι ο εμβολιασμός με τo AstraZeneca και επεκτείνεται το ηλικιακό φάσμα