Διεθνής μελέτη, που έγινε από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, υποστηρίζει ότι η λοίμωξη COVID-19 ενδεχομένως να κάνει τους ασθενείς να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού ανέλυσαν στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στη βάση δεδομένων COVIDIAB (εστιάζει στον συσχετισμό της COVID-19 και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2).

Η COVIDIAB αναπτύχθηκε πρώτον για να αναλύσει σε βάθος δεδομένα που αφορούν στο γιατί οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν σοβαρότερη λοίμωξη από τον κορωνοϊό με κίνδυνο να πεθάνουν, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Και δεύτερον για να συγκεντρώσει επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2.

Η βάση δεδομένων τροφοδοτείται με στοιχεία από 350 κλινικούς γιατρούς.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι πάσχοντες από διαβήτη εκδηλώνουν σοβαρότερη COVID-19 συγκριτικά με άλλους ασθενείς, όπως επίσης κατά πόσο προκαλεί διαβήτη η λοίμωξη ή όχι.

Από την αρχή της επιδημίας, είναι αλήθεια ότι από όλες τις χώρες του κόσμου τα ιατρικά αρχεία δείχνουν ότι υπάρχουν ασθενείς που μόλις προσβληθούν από την COVID-19 αμέσως μετά εμφανίζουν συμπτώματα διαβήτη.

Δεν είναι γνωστό, αν αυτοί οι ασθενείς θα εκδήλωναν διαβήτη ούτως ή άλλως, ή αν ήταν σε προ-διαβητικό στάδιο και η λοίμωξη COVID-19 πυροδότησε την εκδήλωση του διαβήτη, ή αν άτομα χωρίς προδιάθεση να εμφανίσουν διαβήτη τελικά εκδήλωσαν την πάθηση αφού πρώτα νόσησαν από COVID-19.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επιστημονικές εικασίες, υπάρχουν διάφοροι πιθανοί τρόποι δια των οποίων η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2. Αν η φλεγμονώδης διαδικασία που προκαλεί ο κορωνοϊός στον οργανισμό επηρεάσει το πάγκρεας, μπορεί να μειωθεί η ικανότητά του να παράγει και να ρυθμίζει τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό. Επίσης, η ίδια φλεγμονώδης διαδικασία που χαρακτηρίζει την COVID-19 μπορεί να επηρεάζει άμεσα τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα δια της έκκρισης ορμονών του στρες. Τέλος, ενδεχομένως οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 να εκδηλώνουν διαβήτη τύπου 2 λόγω της χορήγησης στεροειδών για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Ειδήσεις σήμερα 

Πελώνη: Οι πολίτες δεν θα πληρώνουν στα φαρμακεία για self test

Επίταξη: Ως το βράδυ στα χέρια των ιδιωτών γιατρών – Πώς θα γίνει η διαδικασία