Ως «μητέρα όλων των μαχών» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης των αγώνα που δίνει το εθνικό σύστημα υγείας και το υγειονομικό προσωπικό τις τελευταίες ημέρες για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες εισαγωγές στα δημόσια, ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

«Η μάχη που δίνουν όλοι οι υγειονομικοί είναι οι μητέρα των μαχών. Μια μάχη, ένα σύστημα υγείας μια υγειονομική περιφέρεια. Δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς θεραπεία. Το σύστημα υγείας πιέζεται αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν χωρίς νοσηλεία» τόνισε ο υπουργός. Παράλληλα, ανέφερε ότι τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν προστεθεί στο σύστημα 1.000 επιπλέον κλίνες εκ των οποίων οι 500 από τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ανέφερε ότι το σύστημα υγείας κατάφερε να ξεπεράσει το πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας με επιτυχία για να προσθέσει ότι τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται μεγάλη πίεση αλλά παραμένει όρθιο.

«Η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζει την πανδημία με συγκεκριμένο σχέδιο. Γι αυτό στο πρώτο κύμα η χώρα μας έλαβε τα εύσημα για την διαχείριση. Αυτό δυσαρέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα καταφέραμε και στο 2ο κύμα και στο 3ο κύμα δίνουμε την μεγάλη μάχη – όλο το σύστημα μαζί. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας τα στρατιωτικά νοσοκομεία και το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού δίνουμε τη μάχη. Δεν θέλω να μπω σε συγκρίσεις με άλλες χώρες αλλά θα πρέπει να τα βλέπουμε. Να βλέπουμε τις διακομιδές ασθενών από χώρα σε άλλη χώρα. Το δικό μας σύστημα είναι σε οριακή κατάσταση αλλά παραμένει όρθιο με συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και επιτάξεις. Το κάναμε στην Θεσσαλονίκη το κάνουμε τώρα και στην Αττική», υποστήριξε.

«Εχουμε στην διάθεσή μας όλα τα όπλα και σήμερα, στην κορύφωση του κύματος τα ρίχνουμε στην μάχη προκειμένου να νικήσουμε. Ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει κόβιντ περιστατικά. Όμως ποια είναι η κατάσταση; Σε ιδιωτικές ΜΕΘ γίνονται διακομιδές non covid περιστατικών ώστε το δημόσιο να αφιερωθεί στην κεντρική μάχη. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το 50% των ημερήσιων περιστατικών είναι non covid», είπε σε άλλο σημείο.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός μίλησε για κατάρρευση του ΕΣΥ, για «λειτουργικό μπλάκ άουτ» των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου Αττικής υποστηρίζοντας πως «οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να φροντίσουν πια όχι μόνο ασθενείς με κοβιντ αλλά και τις άλλες ανάγκες του πληθυσμού. Στις εφημερίες επικρατούν συνθήκες πολέμου».

Ο ίδιος ζήτησε να ενταχθεί το Ερρίκος Ντυνάν στην μάχη κατά της πανδημίας και στην συνέχεια να κρατικοποιηθεί ενώ πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερη ένταση στην επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας εκτιμώντας ότι τα δωρεάν ράπιντ τεστ θα αποδειχθούν «πομφόλυγες».