O στόχος της ΕΕ είναι να διαβεβαιώσει ότι οι εταιρείες, με τις οποίες έχουν συναφθεί συμφωνίες για την αγορά εμβολίων, τηρούν τις δεσμεύσεις τους, τόνισε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ερίκ Μαμέρ επισημαίνοντας ότι η Ένωση επιθυμεί να δει ότι υπάρχει «αναλογικότητα και αμοιβαιότητα».

Προσέθεσε ότι χρειάζεται να υπάρχει η βεβαιότητα ότι τα κράτη-μέλη έχουν τα εμβόλια που χρειάζονται.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που τείνει να λάβει η διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου εξαιτίας των εμβολίων, τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται στη δίνη του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την AstraZeneca ότι η ΕΕ θα μπλοκάρει τις εξαγωγές του εμβολίου της, αν δεν τηρηθεί το μεταξύ τους συμβόλαιο. Και ενώ η ΕΕ κατηγορεί τη φαρμακοβιομηχανία για ασυνέπεια και καθυστερήσεις, το Λονδίνο έχει διεκδικήσει και λάβει εκατομμύρια δόσεις της AstraZeneca, οι οποίες παράγονται σε ολλανδικό εργοστάσιο. Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει μια έντονη και δημόσια σύγκρουση μεταξύ της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίζει ότι οι δόσεις αυτές θα έπρεπε να παραμείνουν στην ΕΕ και να χορηγηθούν στους πολίτες αυτής.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Εφημερίες «πολέμου» στα νοσοκομεία – 940 εισαγωγές μέσα σε 48 ώρες!

Επίταξη: Φύλλα πορείας σε 206 ιδιώτες γιατρούς – Πώς θα γίνει η διαδικασία