Τα νέα ημερήσια κρούσματα της Covid-19 εκτινάχθηκαν στα 7.400 στην Ολλανδία το τελευταίο 24ωρο, στην μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές του Ιανουαρίου. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 20% από την περασμένη εβδομάδα και ο αριθμός των νοσηλευομένων κατά 7%.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για επικείμενο νέο κύμα κρουσμάτων, εξαιτίας των νέων μεταλλάξεων του ιού. Την Τρίτη, περί το 75% των νέων κρουσμάτων αφορούσε την παραλλαγή που εντοπίσθηκε αρχικά στην Βρετανία στο τέλος του περασμένου έτους και έκτοτε κυριαρχεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων έρχεται δύο ημέρες μετά τις εκλογές που ανανέωσαν την εντολή του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, δίνοντας την νίκη στο συντηρητικό κόμμα, που ερμηνεύεται ως έγκριση της διαχείρισης της επιδημίας παρά τον επίμονα υψηλό αριθμό κρουσμάτων και τους αργούς ρυθμούς της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Η ολλανδική κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες εάν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση του lockdown, το οποίο περιλαμβάνει νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο της εστίασης.

Δεν χαλαρώνει τα μέτρα η Ελβετία

Η Ελβετία ανέστειλε τα σχέδιά της για χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της COVID-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, επικαλούμενη τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων και την ανεπαρκή εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Η Ελβετία σχεδίαζε αρχικά να επιτρέψει τις εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλίες με έως 150 θεατές, από τη Δευτέρα, αλλά επέλεξε μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση την ώρα που οι γειτονικές της Γαλλία και Γερμανία επίσης ‘φρενάρουν’ το εκ νέου άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

«Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης αύξησης στον αριθμό των κρουσμάτων είναι αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλος για να υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται και πάλι από τα τέλη Φεβρουαρίου», ανέφερε η κυβέρνηση. «Επιπρόσθετα, πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν έως τώρα εμβολιαστεί για να αποτραπεί η απότομη αύξηση των νοσηλειών».

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελβετία και στο γειτονικό Λιχτενστάιν αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες, φθάνοντας τα 1.750 χθες, αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο του 7ημέρου των 1.285 περιστατικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας: Υποχρεωτικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί

Κορωνοϊος: Με εντατικούς ρυθμούς τα rapid test σε όλη την Αττική

Νορβηγική έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca: Η ισχυρή ανοσολογική αντίδραση ευθύνεται για τις θρομβώσεις