Από σήμερα τα μεσάνυχτα, η Γαλλία μπαίνει για τρίτη φορά σε lockdown, διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων, επηρεάζοντας την καθημερινότητα 21 εκατομμυρίων πολιτών.

Για τον γαλλικό Τύπο, πρόκειται για «light» lockdown εάν συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, που θα κάνει σήμερα την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid, ανακοίνωσε χθες πως, από τα μεσάνυχτα, θα επιβληθεί καραντίνα σε 16 διαμερίσματα της Γαλλίας, ανάμεσά τους το Παρίσι και η ευρύτερη περιοχή του Ιλ ντε Φρανς, εξαιτίας της διασποράς της πανδημίας Covid-19 στη χώρα.

Aπό την έναρξη της πανδημίας, οι νεκροί στη χώρα από επιλοκές στη χώρα φθάνουν τις 10 χιλιάδες.

«Νέα μαζικά μέτρα αναχαίτισης της επιδημίας θα εφαρμοστούν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και για έναν μήνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σε συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας, εντούτοις, ότι τα σχολεία όλων βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά.

Όπως υποστήριξε, το νέο lockdown θα είναι λιγότερο αυστηρό σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα.

Τα καταστήματα με τα είδη πρώτης ανάγκης, τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια, θα παραμείνουν ανοικτά και οι εξωτερικές δραστηριότητες θα επιτρέπονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Όμως, οι μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειών θα απαγορεύονται.

Ο Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε, επίσης, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα θα ξεκινά μία ώρα νωρίτερα, στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

«Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε με ακόμη πιο απαιτητικούς περιορισμούς όπου τα πράγματα είναι πιο σοβαρά», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ειδήσεις σήμερα: