Nορβηγία, Σουηδία και Δανία δεν θα ξεκινήσουν εκ νέου την χορήγηση του εμβολίου των AstraZeneca και του Πανεπιστημίου Οξφόρδης κατά της νόσου Covid, παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αποφάνθηκε χθες ότι είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό».

Και οι τρεις σκανδιναβικές χώρες δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι, δηλαδή, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό, όπως αναφέρει το Euronews.

Οι αποφάσεις τους έρχονται σε αντίθεση με τη στάση που υιοθετούν οι περισσότερες ευρωπαικές χώρες, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζουν από σήμερα την επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca, μετά τη δήλωση του Eυρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων.

«Λόγω των πολλών σοβαρών περιπτώσεων στη Νορβηγία, θέλουμε να εξετάσουμε διεξοδικά την κατάσταση προτού καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα», δήλωσε ο Γκέιρ Μπάλκχολμ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Λοιμώξεων στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος και θα προβούμε σε ενημέρωση στο τέλος της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας διευκρινίζοντας ότι η εθνική ρυθμιστική αρχή διερευνά περιπτώσεις θρομβώσεων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα αυτό το εμβόλιο στο μέλλον»,δήλωσε ο «Τσιόδρας» της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ.

Στη Δανία, οι υγειονομικές αρχές υποστήριξαν ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις σοβαρών αλλά σπάνιων θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca κατά της νόσου Covid- 19 και επισήμαναν ότι θα επανεξετάσουν την αξιολόγηση του Eυρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων μέσα στις επόμενες ημέρες.