Γράφει ο Θάνος Μακρογαμβράκης

Υπό στενή παρακολούθηση στη ΜΕΘ της παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου νοσηλεύεται η 15χρονη από το Αγρίνιο με συμπτώματα οξείας μυοκαρδίτιδας που παρουσίασε τρεις μήνες, μετά την περιπέτεια της με τον κορωνοϊό.

Το νεαρό κορίτσι στην εξέταση τροπονίνης που έκανε τόσο στο νοσοκομείο Αγρινίου όσο και στο Πανεπιστημιακό του Ρίου εμφάνισε πάρα πολύ υψηλές τιμές, με αποτέλεσμα οι γιατροί να ανησυχήσουν, αφού κατά περιπτώσεις οι συνθήκες αυτές μπορεί να προκαλέσουν από αρρυθμίες μέχρι αιφνίδιο θάνατο.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Γαβριήλ Δημητρίου διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο το νεαρό κορίτσι δεν είναι διασωληνωμένο, ενώ πιθανολογείται πως το σύμπτωμα που παρουσίασε οφείλεται στο αυτοάνοσο MIS-C:

«Το παιδί δεν είναι διασωληνωμένο να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Εμείς αυτή την στιγμή έχουμε τρία παιδιά στην παιδιατρική 3μηνων, 6μηνων και 12 ετών, με θετικές psr στην παιδιατρική covid και έχουμε και την 15χρονη, η οποία δεν είναι θετική ωστόσο είχε περάσει κορωνοϊό πριν 2 με 3μήνες, με αποτέλεσμα να έχει αντισώματα. Ήρθε σε εμάς από το Αγρίνιο με υψηλή τροπονίνη, που σημαίνει πως έχει συμμετοχή του μυοκαρδίου, κατά τα άλλα δεν έχει σημεία του πολυσυστηματικού φλεγμονώδες συνδρόμου αυτό που λένε μετά τον κορωνοϊό, ούτε κοιλιακό άλγος, ούτε πυρετό. Είναι σε παρακολούθηση με χόλντερ γιατί μπορεί η καρδιά με το τόσο υψηλή τροπονίνη να σου κάνει το οτιδήποτε».

Η 15χρονη αν κι αυτή την ώρα είναι σε καλή γενική κατάσταση ωστόσο παρακολουθείτε στενά από τους γιατρούς:

«Πιθανός να παρουσιάζει το αυτοάνοσο MIS-C που σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται μετά τον κορωνοϊό. Εμείς είχαμε δυο τέτοια περιστατικά τα οποία όμως είχαν όλη την σημειολογία, η 15χρονη δεν έχει άλλα σημεία αυτού του συνδρόμου γιατί μπορεί να πέρασε κορωνοϊό και αυτό που παρουσιάζει τώρα να οφείλεται σε κοξάκι. Σημασία έχει πως μετά την περιπέτειας της με τον ιό έχει αναπτύξει αντισώματα. Αρχικά το παιδί πήγε στο νοσοκομείο Αγρινίου με προκάρδιο άλγος, της έκαναν εξέταση τροπονίνης και είχε 4χιλ την έστειλαν σ εμάς και στην ίδια εξέταση που κάναμε η τροπονίνη είχε διπλασιαστεί στις 8χιλ. Επειδή η τόσο υψηλή τιμή τροπονίνης μπορεί να σου κάνει διάφορα από αρρυθμίες μέχρι αιφνίδιο θάνατο την μεταφέραμε στην μονάδα για στενή παρακολούθηση. Αυτή την στιγμή είναι σε καλή γενική κατάσταση».