Το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 που παρασκεύασε η φαρμακευτική Novavax είναι 96% αποτελεσματικό στην αποτροπή μολύνσεων από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού σε κλινική δοκιμή τελικού σταδίου που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η εταιρεία, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση του εμβολίου από τις ρυθμιστικές αρχές.

Το εμβόλιο είναι επίσης σχεδόν 86% αποτελεσματικό στην προστασία έναντι της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα είναι κυρίαρχο στην χώρα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει μόλις το περίπου 55% σε χωριστή, μικρότερης κλίμακας κλινική δοκιμή στην Νότια Αφρική, όπου οι εθελοντές εκτέθηκαν κυρίως σε μια άλλη νεότερη, πιο μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορονοϊού που κυκλοφορεί ευρέως εκεί και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Και στις δύο δοκιμές, το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων.

Τα αποτελέσματα από την τελική ανάλυση της βρετανικής κλινικής δοκιμής ευθυγραμμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με τα προσωρινά δεδομένα που δόθηκαν τον Ιανουάριο στη δημοσιότητα, τα οποία έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο της Novavax ήταν 96% αποτελεσματικό έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού και περίπου 86% αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής παραλλαγής.

Η εταιρεία αναμένει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για να υποβάλει αίτηση άδειας χρήσης σε διάφορες χώρες.

Δεν είναι σαφές πότε θα ζητήσει την έγκριση των αμερικανικών αρχών ή εάν ρυθμιστικές αρχές θα απαιτήσουν η εταιρεία να ολοκληρώσει μια εν εξελίξει κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: «Κλειδώνει» η παράταση του lockdown – Μεταλλάξεις και διασωληνωμένοι δοκιμάζουν τις αντοχές των νοσοκομείων