Στην τελική ευθεία για την έναρξη της κλινικής μελέτης που θα δώσει πρόσβαση στους Έλληνες ασθενείς στο πρωτοποριακό εισπνεόμενο φάρμακο EXO-CD24 για τη θεραπεία της νόσου COVID-19, βρίσκεται η χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και του ygeiamou.gr το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει να συντάξει Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) μέσω του οποίου θα ρυθμιστούν βασικές παράμετροι που θα επιτρέψουν τη διενέργεια κλινικής μελέτης του πειραματικού σκευάσματος στην Ελλάδα.

Το MOU θα ρυθμίζει ζητήματα, όπως η προμήθεια του EXO-CD24 σε σταθερή βάση ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια του καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Το έγγραφο θα σταλεί στο αντίστοιχο υπουργείο Υγείας του Ισραήλ προς αποδοχή και επικύρωση.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι πρώτες παραδόσεις του σκευάσματος αναμένονται στην χώρα μας τις επόμενες δύο εβδομάδες με την κλινική μελέτη να ξεκινά περί τα μέσα Απριλίου.

Η αρμόδια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου της κλινικής μελέτης, το οποίο θα κατατεθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) προς έγκριση.

Στην κλινική μελέτη αναμένεται σε πρώτη φάση να ενταχθούν κομβικά νοσοκομεία για την διαχείριση της επιδημίας COVID-19, όπως το «Αττικό», το «Σωτηρία» και ο «Ευαγγελισμός» και σταδιακά να μπορεί το EXO-CD24 να δίδεται και σε άλλα νοσοκομεία.

Ποιοι ασθενείς θα πάρουν το EXO-CD24

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της υπό σχεδιασμό κλινικής μελέτης, το EXO-CD24 αναμένεται χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ενδιάμεσης βαρύτητας λοίμωξη COVID-19.

Μικρή κλινική μελέτη φάσης 1 που έγινε στο Ισραήλ από τον πρωτοπόρο για τις αντικαρκινικές του θεραπείες καθηγητή Νταντίρ Αρμπέρ έδειξε ότι EXO-CD24 επιταχύνει την ανάρρωση από τη λοίμωξη COVID-19.

Συγκεκριμένα, το Δρ. Αρμπέρ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο «Ιτσίλοβ» του Τελ Αβίβ χορήγησαν σε 30 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη covid-19, το EXO-CD24 για πέντε διαδοχικές ημέρες σε εισπνεόμενη μορφή, μια φορά την ημέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι 29 να πάρουν εξιτήριο εντός 3-5 ημερών από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ο 30ος ασθενής χρειάστηκε λίγες ημέρες παραπάνω για να αναρρώσει.

Πως δρα το εισπνεόμενο φάρμακο

Το ΕΧΟ-CD24, που δρα απευθείας στους πνεύμονες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Η καταιγίδα κυτταροκινών θεωρείται υπεύθυνη για τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσιάζουν πολλοί ασθενείς με COVID-19 και καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους.

Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώµατα, δηλαδή μικροσκοπικούς «σάκους» που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπηση του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρχικά το EXO-CD24 είχε αναπτυχθεί από τον Δρ. Ναντίρ Αρμπέρ ως θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών. Ο κομβικός ρόλος της πρωτεΐνης CD24 σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ο καρκίνος και τα τραύματα, έκανε τον καθηγητή να σκεφτεί τη χρήση της και έναντι της covid-19.

Ειδήσεις σήμερα: 

Υπουργείο Υγείας: Δραματική έκκληση για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ με αμοιβή €2.000

ΕΟΦ: «Εμβόλια της AstraZenea δεν σχετίζονται με περιστατικά θανάτου εμβολιασθέντων»

Κοντά στα 2.500 τα σημερινά κρούσματα