*Γράφει ο Θάνος Μακρογαμβράκης

Σοκάρουν τα ποσοστά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή την στιγμή αγγίζουν το 50%, ενώ δεν αργούν οι μέρες που θα φτάσουν το 100%, αντικαθιστώντας κάθε προηγούμενη μορφή του ιού.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr, η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος, Άννα Παπά – Κονιδάρη, επικρατέστερο στέλεχος είναι το βρετανικό, ενώ έχουν εντοπιστεί στο Κορδελιό και στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

«Το ποσοστό των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού αυτή την στιγμή στην Θεσσαλονίκη καλύπτει κοντά το 50% των νέων κρουσμάτων. Μιλάμε για στελέχη της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που σε μικρό διάστημα θα καλύψουν το 100%. Δεν θα αργήσουν οι μέρες που τα μεταλλαγμένα στελέχη θα επικρατούν, με αποτέλεσμα να αντικαταστήσουν κάθε προηγούμενη μορφή του ιού. Έτσι γίνεται πάντα με τους ιούς. Αυτό που θα επικρατήσει εφόσον είναι τόσο μεταδοτικό, θα είναι το βρετανικό κι αυτό μέχρι να βρεθεί κάποιο άλλο που θα αντικαταστήσει κι αυτό. Κάθε εβδομάδα τα ποσοστά των μεταλλαγμένων αυξάνονται συνεχώς. Το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος έχει εντοπιστεί στο Κορδελιό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταλλαγμένα στελέχη έχουν ανιχνευθεί και στα λήμματα της Θεσσαλονικής.

«Έχει ανιχνευτεί ποσοστό μεταλλαγμένων στελεχών και στα λήμματα, η αλήθεια είναι αυτή, γιατί όταν το βρετανικό στέλεχος έχει τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα είναι λογικό να εντοπιστεί και εκεί. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί τα κρούσματα αυξάνονται, από την άλλη θέλω να πιστεύω ότι αυτό που διανύουμε, θα είναι από τα τελευταία lockdown, που θα έχουν επιβληθεί. Από εκεί και πέρα, μην ξεχνάμε ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και σε λίγο διάστημα ο καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες θα βοηθήσουν κάπως την κατάσταση. Κάθε εβδομάδα χρειάζεται να αξιολογούμε τα νέα δεδομένα και να αποφασίζουμε τις επόμενες κινήσεις αντιμετώπισης» πρόσθεσε η καθηγήτρια του ΑΠΘ.