Στα «έξυπνα μέτρα» που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης εστίασε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και εν μέσω σκληρού lockdown.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στο «παράδοξο» του πράγματος, το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι δεν παρατηρείται η αναμενόμενη πτώση στις μολύνσεις παρά την ενίσχυση των περιορισμών.

Την ίδια στογμή, ο καθηγητής δεν εμφανίστηκε σίγουρος ότι την Καθαρά Δευτέρα, στις 16 Μαρτίου, θα έχει αρθεί το υφιστάμενο σκληρό lockdown.

Όσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, πρότεινε οι υπάλληλοι καταστημάτων να φορούν ενοσχυμένες μάσκες, όχι όμως διπλές.

Εκτίμησε ότι μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και εφόσον δεν υπάρξει έξαρση περιστατικών της νόσου, θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

«Ίσως ύστερα από δέκα ημέρες», τόνισε ο κ. Μόσιαλος για το άνοιγμα σχολείων που θα ακολουθήσει αυτό του λιανεμπορίου.

Εστίασε ακόμη στη βελτίωση του καιρού, που – όπως είπε – θα αποδειχθεί σύμμαχος στην αναχαίτιση της διασποράς, λόγω του ότι θα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των εξωτερικών χώρων και ο καλύτερος εξαερισμός στις δουλειές.

Μίλησε ακόμη και για τα εμβόλια και συγκεκριμένα επεσήμανε ότι επέλεξε να εμβολιασθεί με το σκεύασμα της AstraZeneca ώστε να στείλεισυγκεκριμένο μήνυμα στους πολίτες και να τους ενθαρρύνει να το κάνουν.

Τόνισε ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, καθώς προφυλάσσει απόλυτα όσους είναι άνω των 55 ετών.