Ενημέρωση για την περίπτωση ενός 5χρονου ανασφάλιστου παιδιού με σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Ωνάσειο, προερχόμενο από το ΓΝΑ Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», έδωσε το καρδιοχειρουργικό κέντρο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, «σχετικά με την πρόσφατη νοσηλεία 5χρονου ανασφάλιστου παιδιού με σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, αναφέρουμε ότι το παιδί νοσηλευόταν στο ΓΝΑ Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» σε κρίσιμη κατάσταση λόγω βαριάς καρδιακής ανεπάρκειας που δεν αντιμετωπιζόταν με φαρμακευτική θεραπεία.

Η μεταφορά στο ΩΚΚ έγινε μετά από αίτημα των Ιατρών και του Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», δεδομένου ότι το ΩΚΚ είναι το μόνο Νοσοκομείο όπου εφαρμόζεται η μέθοδος μηχανικής υποστήριξης τύπου ECMO σε παιδιατρικούς ασθενείς.

Μετά την εισαγωγή του μικρού ασθενή στο ΩΚΚ, αξιολογήθηκε από τους Ιατρούς των Τμημάτων Παιδοκαρδιολογικού και Παιδοκαρδιοχειρουργικού, καθώς και της Παιδοκαρδιολογικής-Παιδοκαρδιοχειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και αποφασίστηκε η επείγουσα χειρουργική τοποθέτηση συστήματος μηχανικής υποστήριξης του μυοκαρδίου (ECMO), λόγω βαριάς καρδιακής ανεπάρκειας και έκπτωσης της καρδιακής λειτουργίας.

Ο μικρός ασθενής υποστηρίχθηκε μηχανικά για τέσσερις ημέρες, παραμένοντας νοσηλευόμενος στην Παιδοκαρδιοχειρουργική ΜΕΘ, υπό την φροντίδα των Ιατρών των προαναφερθέντων Τμημάτων. Μετά την πάροδο των τεσσάρων ημερών, η κατάσταση της υγείας του παιδιού βελτιώθηκε, η καρδιά απέκτησε πολύ καλή λειτουργία και έγινε επιτυχής διακοπή της μηχανικής υποστήριξης.

Το παιδί μεταφέρθηκε σήμερα Παρασκευή στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» σε σταθερή κατάσταση για συνέχιση της νοσηλείας του».