Η βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, η οποία είναι πιο μεταδοτική, «αφορά πλέον τους μισούς ανθρώπους» που έχουν μολυνθεί με την Covid στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτή η παραλλαγή, η οποία αντιπροσώπευε λιγότερο από το 40% των κρουσμάτων σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από μια εβδομάδα, εγείρει φόβους για μια επιδημική έκρηξη.

«Γνωρίζουμε από τα τέλη Ιανουαρίου ότι αυτή εξαπλώνεται με μικρά ποσοστά και ότι είναι πιθανό να δημιουργήσει, σε κάποιο σημείο, ένα νέο ξέσπασμα της επιδημίας επειδή είναι πιο μεταδοτική», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η παραλλαγή αυτή του ιού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία, είναι ήδη η επικρατέστερη στην Δουνκέρκη (βόρεια), όπου ο αριθμός των μολύνσεων καταγράφει άλμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες οδηγώντας τις αρχές να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς μετακίνησης τα σαββατοκύριακα.

Η παραλλαγή αυτή εμφανίζεται επίσης έντονα στην Ιλ ντε Φρανς (περιοχή του Παρισιού), όπου το ποσοστό των μολύνσεων αυξάνεται καθημερινά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η περιφερειακή υπηρεσία υγείας.

«Φαίνεται τώρα ότι η επιδημιολογική κατάσταση και η κατάσταση στα νοσοκομεία σε άλλες περιοχές ή διαμερίσματα προκαλεί τη μέγιστη επαγρύπνηση επειδή αυτές οι περιοχές καταγράφουν δυσμενείς δείκτες», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

Η ανησυχία για την παραλλαγή του ιού αυτή αφορά συνολικά 20 διαμερίσματα της χώρας.

Παρά την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να καθυστερήσει» η επιβολή της καραντίνας προκειμένου να «δοθεί χρόνος οι εμβολιασμοί να φέρουν αποτελέσματα», εκτίμησε ο Καστέξ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Αναπόφευκτη η παράταση μέχρι 15 Μαρτίου – Ανησυχία αλλά και διαφωνίες μεταξύ των ειδικών