Οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι ξεκίνησε ο εμβολιασμός για τον νέο κορωνοϊό των εργαζομένων στο σύστημα υγείας με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, προσθέτοντας πως σκοπός είναι να έχει ανοσοποιηθεί το 70% του πληθυσμού μέσα στη χρονιά.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο παρέλαβε 100.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου και διεξάγει συνομιλίες με την αντιπολίτευση ώστε να αξιοποιηθούν ποσά δεσμευμένα στις ΗΠΑ εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αγοράς επιπλέον ποσοτήτων.

«Σήμερα ξεκινάμε να εφαρμόζουμε το σχέδιο να εμβολιάσουμε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» της μάχης εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τόνισε η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες.

«Τους επόμενους μήνες», σκοπός είναι «να εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού ώστε να επιτύχουμε την επιλεγόμενη ανοσία της αγέλης», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας Κάρλος Αλβαράδο.

Στη Βενεζουέλα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αριθμεί περίπου 1 εκατομμύριο μέλη, σύμφωνα με φορείς του κλάδου.

Η κυρία Ροδρίγκες είπε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό στο Καράκας και τις κοντινές πολιτείες Μιράντα και Λα Γουάιρα. Ενώ μίλαγε, η δημόσια τηλεόραση μετέδιδε πλάνα με νοσηλεύτριες με μπλε και πράσινες στολές καθώς εμβολιάζονταν.