Ικανοποιημένοι εμφανίζονται, όπως είναι αναμενόμενο, και οι γιατροί της αριστερής παράταξης Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι αναστέλλεται, τουλάχιστον προσωρινά, η αναγραφή βαθμολογίας στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας. Παράλληλα, όμως, στηλιτεύουν τη συμπεριφορά και το λόγο των επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, κατά την συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, στην Αριστοτέλους, μετά την κινητοποίηση των ειδικευόμενων γιατρών.

«Άταχτη υποχώρηση των υπουργών Υγείας σημειώθηκε στις 29/3/2019 όσον αφορά την αθλιότητα “βαθμός στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας”. Μετά την σθεναρή και ανυποχώρητη στάση του νοσοκομειακού κινήματος, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου την αναστολή εφαρμογής (τουλάχιστον προσωρινά) κρίσιμων διατάξεων του πρόσφατα νομοθετημένου άρθρου 166 του ν. 4600 και “επανεξέταση” του ζητήματος “βαθμός στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας” αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κ. Πάνος Παπανικολάου.

Είχε προηγηθεί κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών και συνάντηση αντιπροσωπείας ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ με τους υπουργούς Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, στη συνάντηση αυτή «είχε φανεί ξεκάθαρα πως οι υπουργοί στερούνται οποιουδήποτε σοβαρού επιχειρήματος για να υπερασπιστούν την αθλιότητα που νομοθέτησαν. Τα μοναδικά “επιχειρήματα” που ακούστηκαν (κυρίως από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη) ήταν η τετριμμένη χυδαία ακροδεξιονεοφιλελεύθερη αφήγηση περί (υποτιθέμενης) “αριστείας” με εμφανή την απώλεια ψυχραιμίας λόγω της αδυναμίας του να υπερασπιστεί αξιόπιστα την συγκεκριμένη ρύθμιση».

Χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει, είναι πως και οι δύο υπουργοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι «ο νόμος έχει λάθη» όταν τους επισημάνθηκε π.χ. πως το αφήγημά τους περί «αντικειμενικότητας του βαθμού που θα προκύπτει από τις πανελλαδικού χαρακτήρα γραπτές εξετάσεις» αναιρείται από μόνο του αφού ο νόμος προβλέπει ρητά ότι ο βαθμός «καλώς», «λίαν καλώς» ή «άριστα» στον τίτλο ειδικότητας θα «απονέμεται» από τον αρχικαθηγητή της αντίστοιχης επιτροπής στις προφορικές εξετάσεις και δεν θα προκύπτει από τις γραπτές που προηγούνται των προφορικών.

«Εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και αντιπροσωπείας ειδικευόμενων που συμμετείχαν στη συνάντηση αποδείχτηκε πλήρως και συντριπτικά η αναγκαιότητα κατάργησης (και φυσικά μη εφαρμογής ούτε μια φορά) της συγκεκριμένης ρύθμισης. Αποκρούστηκαν οι προσπάθειες τόσο παραπλάνησης με επίκληση άσχετων θεμάτων όσο και δυναμιτίσματος της συνάντησης με ύβρεις και χυδαιότητες. Η στάση των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων στο αίτημα κατάργησης της απαράδεκτης αντιδραστικής νομοθετικής ρύθμισης ήταν ενιαία, ομόφωνη και ομόθυμη», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΔΗΠΑΚ: Μικρή νίκη η υποχώρηση του υπουργείου Υγείας

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ, της παράταξης των νοσοκομειακών γιατρών, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με τη «μικρή νίκη» όπως χαρακτηρίζουν την υποχώρηση στη στάση του υπουργείου Υγείας αναφορικά με το θέμα της βαθμολογίας στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας.

«Οι έντονες και δίκαιες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών είχαν και άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα. Η προσωρινή υπαναχώρηση των υπουργών στο βαθμό τίτλου ειδικότητας και η δέσμευση ότι θα επανεξετάσει το θέμα νομοθετικά, είναι μία μικρή νίκη» αναφέρει η ΔΗΠΑΚ σε ανακοίνωσή της.

Η ΔΗΠΑΚ υπενθυμίζει πως μετά την ψήφιση της άκρως αντιδραστικής τροπολογίας και με άμεση παρέμβαση στην ΟΕΝΓΕ «αντιτάχθηκε σφοδρά σε μια αισχρή ρύθμιση που κατηγοριοποιεί τους γιατρούς εφ’ όρου ζωής. Πρωτοστάτησε σε οργάνωση κινητοποίησης στο Υπουργείο Υγείας, κάλεσε σε συναγερμό τους νέους συναδέλφους, προγραμμάτισε άμεσες γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία».

Επισημαίνουν, ωστόσο, το θλιβερό, όπως αποδεικνύεται, περιεχόμενο της συνάντησης τους με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου «εκτοξεύτηκαν ακόμα και χυδαίες ύβρεις ενάντια στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ και από τους δύο υπουργούς. Οι ύβρεις απέδειξαν την απουσία επιχειρημάτων απ’ την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Ήταν ύβρεις ενάντια στη νέα γενιά των γιατρών» τονίζεται.

«Φυσικά η όλη τοποθέτηση του υπουργείου δεν απαντά στο μείζον θέμα της εκπαίδευσης και της ανεργίας των νέων γιατρών, ούτε στο brain drain που συνεχίζεται αμείωτο» αναφέρει η ΔΗΠΑΚ στην ανακοίνωσή της και καταλήγοντας παραθέτει τα προβλήματα, ανάγκη για ουσιαστική εκπαίδευση σύμφωνα με το πλαίσιο της ομοσπονδίας, προσλήψεις μόνιμων επιμελητών και μονιμοποίηση των επικουρικών, αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δώρα.