Οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι αυτές που θα κρίνουν τελικά αν θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μαρία Τσολιά.

Η κ. Τσολιά, σημείωσε ότι αν παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ, αυτό θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για ένα αυστηρότερο πλαίσιο. «Αν γεμίζουν οι ΜΕΘ δεν έχουμε περιθώριο θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις η κ. Τσολιά ξεκαθάρισε ότι «δεν προτιμούν τα παιδιά», όμως επειδή υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση είναι λογικό, όπως είπε, να ανεβαίνουν τα κρούσματα και σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. «Παραμένει χαμηλή η μεταδοτικότητα στα παιδιά και δεν έχουμε αύξηση νοσηλείων σε μικρές ηλικίες», πρόσθεσε.

Στο ενδεχόμενο να φτάσουν ακόμη και 2.000 τα κρούσματα έως το τέλος της εβδομάδας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, φάνηκε επιφυλακτική λέγοντας ότι δεν κάνει προβλέψεις αλλά εκτιμά ότι είναι δύσκολο, ωστόσο όχι αδύνατο. Πρέπει όπως υπογράμμισε, να βρούμε έναν συνδυασμό τρόπων ώστε να είναι ανοιχτή η κοινωνία, να κινείται η οικονομία διότι έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία μέσω των εμβολιασμών. «Ελπίζουμε να αποδώσουν τα μέτρα», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σχολεία: Πώς θα λειτουργούν από Δευτέρα ανά περιοχή