Κλειστά θα είναι σήμερα μετά τις 17.00 το απόγευμα, αλλά και το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουάριου, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα και μανάβικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ανοιχτά θα μπορούν να είναι μόνο φαρμακεία, βενζινάδικα και περίπτερα.

Ουσιαστικά η αγορά πλέον θα κινείται με τέσσερις διαφορετικές “ταχύτητες”  σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ.

Η χώρα χωρίζεται σε 4 κατηγορίες με βάση το ιικο φορτίο που εμφανιζουν: επιτήρησης, αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου, και μητροπολιτικών περιοχών.

Αναλυτικά όσα προβλέπονται στο ΦΕΚ εδώ.

Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Στις συγκεκριμένες περιοχές τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε τον Δεκέμβριο, ωστόσο θα είναι ανοιχτά μόνο τις καθημερινές, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή με προαιρετικό ωράριο από 07.00 έως 20.00. Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι κλειστά.

Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων με ωράριο 07.00 έως 17.00.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το Σάββατο οι εν λόγω υπηρεσίες θα μένουν κλειστές.

Από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου) σταματούν να λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές.

Ωστόσο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης είπε ότι «δεν ήταν εισήγησή μας η αναστολή των λαϊκών αγορών το Σάββατο» προσθέτοντας ότι το θέμα θα επανεξεταστεί τις επόμενες μέρες, μετά και τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν χθες στα σούπερ μάρκετ. 

Διευκρίνισε επίσης ότι τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν κουβέρτες, παντόφλες, θερμαντικά σώματα και άλλα είδη που έχουν σχέση με τη θέρμανση.

Καθολικό lockdown

Στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (Δήμος Πατρέων, Δήμος Χαλκιδέων, Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Δήμος Μυκόνου, και Δήμος Θήρας) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αναστέλλεται, όπως αναστέλλεται και η λειτουργία των κομμωτηρίων. Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν.

Πού ισχύει το click inside

Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου σε ότι αφορά τη λειτουργία του Λιανεμπορίου, πέραν του click away, εξακολουθεί να ισχύει και το click inside στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου.

Αυτές είναι: η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο Δήμος Εορδαίας, οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ο Δήμος Τεμπών, ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρου, ο Δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων, και ο Δήμος Ρεθύμνης.

Στις συγκεκριμένες περιοχές, τα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργήσουν και το Σάββατο.

Κανονικά η αγορά στις υπό επιτήρηση

Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που εντάσσονται στην κατηγορία επιτήρησης, η λειτουργία της αγοράς συνεχίζεται με ανοικτά καταστήματα.

Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ

Τέλος, σε ό, τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, επανέρχεται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων Bazaar, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έπιπλα, παιχνίδια, υποδήματα, ρούχα δερμάτινα είδη κ.λπ., στις μητροπολιτικες περιοχές καθώς και στις πολύ αυξημένου κινδύνου. Εξαιρεση αποτελεί η ηλεκτρονική αγορά. Στην περίπτωση της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής μπορεί να γίνει παραλαβή τους με Click away.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση πώλησης προϊόντων bazaar ισχύει μόνο για τα παιχνίδια.

Στις περιοχές επιτήρησης δεν υπάρχουν περιορισμοί στις πωλήσεις.

Αναλυτικά τα καταστήματα τροφίμων (super market) στις μητροπολιτικες περιοχές και τις πολύ αυξημένου κινδύνου, απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο ή το click away, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,

β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,

γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,

δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών ύπνου (ΚΑΔ 47.51.51.08), το λιανικό εμπόριο κουβερτών και κλινοσκεπασμάτων ταξιδιού (εκτός από ηλεκτρικές κουβέρτες) [ΚΑΔ 47.51.51.17] και το λιανικό εμπόριο παπλωμάτων (ΚΑΔ 47.51.51.29)/ΚΑΔ 47.51,

ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53,

στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο βυσμάτων, πριζών και άλλων συσκευών για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων που δεν καταχωρούνται αλλού [π.δ.κ.α.](ΚΑΔ 47.54.54.07), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών θερμαντικών αντιστάσεων (ΚΑΔ 47.54.54.12), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών κουβερτών (ΚΑΔ 47.54.54.13), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης κλειστών χώρων και εδάφους (ΚΑΔ 47.54.54.16)/ΚΑΔ 47.54,

ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα (ΚΑΔ 47.59.56.16), του λιανικού εμπορίου ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37), καθώς και του λιανικού εμπορίου συσκευών υγραερίου οικιακής χρήσεως (ΚΑΔ 47.59.58.38)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων/ΚΑΔ 47.61

θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65

ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43), του λιανικού εμπορίου ανδρικών ή αγορίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.08), του λιανικού εμπορίου γυναικείων ή κοριτσίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.22) και του λιανικού εμπορίου ομπρελών (ΚΑΔ 47.71.71.48)/ΚΑΔ 47.71 και

ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών υποδηματοποιίας (ΚΑΔ 47.72.72.02)/ΚΑΔ 47.72.

Πώς θα λειτουργούν από αύριο Δευτέρα τα σχολεία στις επιβαρυμένες περιοχές

Διαφοροποιείται εκ νέου η λειτουργία των σχολείων από αύριο Δευτέρα, με αφορμή την επιβολή των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί, εξακολουθεί να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των δομών σε όλες τις βαθμίδες για τις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Η κατάσταση αλλάζει για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις ξεχωριστές κατηγορίες.

Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν τα εξής για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων:

– Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων

Δημοτική Ενότητα Πατρέων

Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων

Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου

– Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια.

Δημοτική Ενότητα Θήρας

Δημοτική Ενότητα Μυκόνου

– Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

Περιφέρεια Αττικής

ΠΕ Θεσσαλονίκης

ΠΕ Χαλκιδικής

ΠΕ Λέσβου

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας

Δήμος Ζακύνθου

Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας

Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας

Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης

Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας

Δήμος Τανάγρας

Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

Δήμος Θηβαίων

Δήμος Σπάρτης

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.
Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

«Καμπανάκι» από Σαρηγιάννη

Καμπανάκι κινδύνου για κορύφωση του τρίτου κύματος τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, εάν δε ληφθούν περαιτέρω μέτρα, έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε είναι σημαντικό ότι λήφθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα. «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%«Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο», επισήμανε.

Ωστόσο, ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωσή του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητά τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να ενισχύεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, αυτά είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων, επισημαίνοντας ότι όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν».

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα. «Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά».