Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού υπεραμύνεται η AstraZeneca, που προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση, μετά και το «μπλόκο» που βάζει σειρά χωρών για τη χορήγηση δόσεων σε άτομα άνω των 55 ετών. Πέραν της υπεράσπισης του παρόντος εμβολίου, η εταιρεία προαναγγέλλει και τη δημιουργία νέου εμβολίου, νέας γενιάς, κατά του κορωνοϊού, που θα παραχθεί από το φθινόπωρο.

Η εταιρεία επικαλείται μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που τεκμηριώνει ότι το εμβόλιο μπορεί να επιβραδύνει τη μετάδοση του ιού. Οι ερευνητές, λαμβάνοντας δείγματα σάλιου, επιχείρησαν να εντοπίσουν τον αντίκτυπο του εμβολίου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με τον εμβολιασμό των ασθενών, τα επιχρίσματα που βρέθηκαν θετικά στον ιό ήταν λιγότερα κατά 67%.

Τα συμπεράσματα περί μείωσης της μετάδοσης κατά σχεδόν 2/3 που περιγράφουν με λεπτομέρεια οι ερευνητές της Οξφόρδης και της AstraZeneca δεν έχουν αξιολογηθεί από εμπειρογνώμονες.

Στην ίδια μελέτη, προκύπτει ότι η πρώτη δόση του εμβολίου είναι 76% αποτελεσματική από την 22η ημέρα έως και την 90ή. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η προστασία που παρέχει μία δόση δεν υποχωρεί σε βάθος τριμήνου. Από την άλλη, μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται στο 82,4%, όταν αυτή χορηγείται έπειτα από τρεις μήνες. Αντίθετα, όταν η δεύτερη δόση χορηγείται σε διάστημα λιγότερο των έξι εβδομάδων από την πρώτη, η αποτελεσματικότητα είναι σχεδόν 55%.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι βέβαιοι ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό κατά της περισσότερο μολυσματικής παραλλαγής που εντοπίσθηκε στην Βρετανία και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο Andrew Pollard, διευθυντής του Τομέα των Εμβολίων της Οξφόρδης.

Στόχος η παραγωγή νέου εμβολίου επόμενης γενιάς από το φθινόπωρο

Παράλληλα, η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προανήγγειλαν την παραγωγή εμβολίων επόμενης γενιάς κατά του κορωνοϊού από το φθινόπωρο. όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα έρευνας της φαρμακοβιομηχανίας Μενέλος Πάγκαλος.

Το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει τόσο την εργαστηριακή έρευνα όσο και τις κλινικές δοκιμές, ενώ στόχος είναι να αντιμετωπίζονται και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Αναμένονται δεδομένα για τους άνω των 55 ετών

Την ίδια ώρα, η AstraZeneca βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση των δεδομένων που δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και για τους άνω των 55 ετών.

Ωστόσο, μια σειρά χωρών έχει προαναγγείλει ότι δεν θα εμβολιάσει με το συγκεκριμένο εμβόλιο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω έλλειψης δεδομένων, με τους επιστήμονες να διατηρούν επιφυλάξεις.

«Όχι » στη χορήγησή του στους άνω των 65 θα εισηγηθούν και οι Έλληνες ειδικοί

Ήδη, το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο. Σε ανάλογη απόφαση προσανατολίζεται και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο υπουργείο Υγείας, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξουν τα κατάλληλα στοιχεία.

Η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξετάζοντας όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν αναμένεται να «ξεφύγει από την πεπατημένη» και θα εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας τη χορήγησή του σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας ακούει με πολύ σεβασμό τις εισηγήσεις των ειδικών στο θέμα του νέου κορωνοϊού, δεν αναμένεται να πράξει το αντίθετο και στο καίριο αυτό ζήτημα που αφορά στην ανοσοπροστασία των πολιτών από την Covid-19.

Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των εμβολιασμών

Αυτό με τη σειρά του δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε μικρές τροποποιήσεις ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμού των πληθυσμιακών ομάδων.

Ενδεχομένως λοιπόν ο γενικός πληθυσμός 18-59 ετών να μπορέσει να εμβολιαστεί ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό (που προέβλεπε τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους 18-59 ετών από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα) και η απαιτούμενη συλλογική ανοσία έναντι της Covid-19 να επιτευχθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.