Το νησιωτικό θέρετρο του Πουκέτ στην Ταϊλάνδη σχεδιάζει ιδιωτικούς εμβολιασμούς κατά της Covid-19 για 250.000 κατοίκους με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει να ανοίξει και πάλι πλήρως σε ξένους επισκέπτες έως τον Οκτώβριο και να σωθεί η πληγείσα οικονομία του, δήλωσαν στελέχη του τουριστικού κλάδου.

«Ο κόσμος του Πουκέτ χάνει την ελπίδα του», δήλωσε ο Μπουμικίτι Ρουκταενγκάμ, πρόεδρος της Ένωσης Τουρισμού του Πουκέτ, προσθέτοντας ότι η οικονομία στο νησί είναι στο χαμηλότερο επίπεδο στη σύγχρονη Ιστορία του.

Από τους σχεδόν 40 εκατ. ξένους επισκέπτες της Ταϊλάνδης το 2019, τα 10,5 εκατ. περίπου επισκέφθηκαν το Πουκέτ. Πέρυσι το κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας είχε μόλις 6,7 εκατ. αφίξεις σε όλη τη χώρα λόγω των κλειστών συνόρων στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας.

Τα έσοδα από ξένους τουρίστες στο Πουκέτ μειώθηκαν κατά 78% στα 87,5 εκατ. μπατ (2,92 εκατ. δολάρια) το 2020 με 2,1 εκατ. αφίξεις.

Τουλάχιστον 10 ενώσεις του τουριστικού κλάδου του Πουκέτ, μεταξύ των οποίων τα επιμελητήρια ξενοδοχείων, τουρισμού και εμπορίου, συμφώνησαν να συγκεντρώσουν πόρους για την προμήθεια εμβολίων και να εμβολιάσουν τουλάχιστον το 70% των κατοίκων του νησιού προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής ανοσία έως την 1η Οκτωβρίου επιτρέποντας την υποδοχή τουριστών.

Ο πληθυσμός του Πουκέτ φθάνει τουλάχιστον τους 400.000 κατοίκους και μια ιδιωτική εκστρατεία εμβολιασμού θα καλύψει τους περισσότερους ενήλικες πριν ξεκινήσει τον Ιούνιο το πανεθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της κυβέρνησης για το ευρύ κοινό.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τρία μεγάλα δίκτυα νοσοκομείων για την προμήθεια εμβολίων της AstraZeneca και της Sinovac», δήλωσε ο Μπουμικίτι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ξένοι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα.

«Έχουμε ανοσία, θα έχουμε ανοσία», δήλωσε ο ίδιος. «Θα μιλάμε με μάσκες. Αυτό λέει η λογική».

Τη γνώμη του συμμερίζονται και άλλοι στην Ταϊλάνδη.

Το μέτρο της καραντίνας θα πρέπει να χαλαρώσει ή και να αρθεί για τους ξένους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε σε πάνελ ο Τσαϊγιαπάτ Παϊτούν, επικεφαλής στρατηγικής στον όμιλο ξενοδοχείων Minor International.

Ο κυβερνήτης της Αρχής Τουρισμού της Ταϊλάνδης Γιουτασάκ Σουπασόρν δήλωσε ότι η ομάδα δράσης της χώρας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συζητά την περίπτωση ενός «εμβολιαστικού διαβατηρίου».

Η Ταϊλάνδη, που έχει καταγράψει 21.249 κρούσματα κορωνοϊού και 79 θανάτους, θα χρησιμοποιήσει κατά βάση 61 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, εγχώριας παρασκευής, για το εμβολιαστικό του πρόγραμμα καθώς και έναν περιορισμένο αριθμό εισαγόμενων εμβολίων στις πρώτες φάσεις της εκστρατείας.