Ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ξεκίνησε σήμερα στις αποσχισθείσες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ (LNR και DNR) οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο δηλώσεις της υπουργού Υγείας της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», (LNR) Ναταλία Πάσενκο, στο πρακτορείο Lug-info μετέδωσε ότι άρχισε ο μαζικός εμβολιασμός.

«Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε εθελοντική βάση και δωρεάν και ήδη ξεκίνησε σήμερα Δεύτερα» δήλωσε η Πάσενκο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στην Ρωσική Ομοσπονδία για την «ανεκτίμητη συμβολή της στην προστασία της υγείας του πληθυσμού μας», φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο Lug-info.

Η πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου έφθασε στην περιοχή του Λουγκάνσκ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» Λεονίντ Πασέτσνικ δήλωσε ότι θα αποστέλλονται συστηματικά παρτίδες του εμβολίου από την Ρωσία.

Στην περιοχή του Λουγκάνσκ έχουν καταγραφεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2.624 κρούσματα κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DNR), Ντενίς Πουσίλιν ανακοίνωσε ότι έφθασε η πρώτη παρτίδα με «αρκετές χιλιάδες» δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Τύπου των αυτονομιστικών αρχών DAN.

Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν την εκστρατεία εμβολιασμού τους.

Στον πόλεμο μεταξύ των περιοχών αυτών της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αποσχιστών, με το Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2104, 13.000 άνθρωποι.

Το Σάββατο το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF ( Russian Direct Investment Fund (RDIF), το οποίο προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό, είχε ανακοινώσει ότι δεν στέλνει το ρωσικό εμβόλιο στις αποσχισθείσες περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.