Την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, και δη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αποτυπώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στις Μονάδες.

Αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Γεννηματάς» όπου το περασμένο 24ωρο έγιναν 10 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού ενώ παράλληλα από την κλινική covid-19 χρειάστηκε να διασωληνωθούν τρεις ασθενείς που μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ covid-19 -πλέον υπάρχει 1 κενή κλίνη στην Εντατική.

Η «πίεση» εξακολουθεί να υπάρχει στο Θριάσιο με βαριά περιστατικά στο όριο της διασωλήνωσης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, όπου υπάρχει 1 ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ. Αυξητικές τάσεις στην εισαγωγή ασθενών διαπιστώνεται και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η πληρότητα – ανά νοσοκομείο – στην Αττική διαμορφώνεται ως εξής:

-Σισμανόγλειο: 12 ασθενείς σε 14 κλίνες

-Γ. Γεννηματάς: 10 ασθενείς σε 11 κλίνες

-Σωτηρία: 52 ασθενείς σε 84 κλίνες

-ΝΙΜΙΤΣ: 1 ασθενής σε 4 κλίνες

-Ελπίς: 3 ασθενείς σε 6 κλίνες

-Ευαγγελισμός: 28 ασθενείς σε 32 κλίνες

-Ασκληπιείο Βούλας: 5 ασθενείς σε 12 κλίνες

-Αττικόν: 16 ασθενείς σε 23 κλίνες

-Θριάσιο: 11 ασθενείς σε 12 κλίνες.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως νοσηλεύονται 138ασθενείς σε 198 κλίνες ΜΕΘ και είναι κενές οι 60. Την «πίεση» παραδέχτηκε χθες Τετάρτη και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας πως η πληρότητα στην Αττική είναι 63%, έναντι 48% στην επικράτεια και 50% στη Θεσσαλονίκη.

Ενδονοσοκομειακές συρροές

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών και στον Ερυθρό Σταυρό, στην Αθήνα, υπάρχει διασπορά του ιού η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε από συνοδούς ασθενών. «Σε μη αυτοεξυπηρετούμενους νοσηλευόμενους ασθενείς επιτρέπεται το επισκεπτήριο. Ωστόσο, το υγειονομικό πρωτόκολλο δεν προβλέπει ότι οι συνοδοί που εισέρχονται στα νοσοκομεία θα πρέπει να κάνουν ή να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοιου. Επίσης, δεν γίνονται τεστ κορωνοϊού σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία παρά μόνο σε όσους θεωρούνται ύποπτα κρούσματα» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος. Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Μαρούσι έχουν διακομιστεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής περισσότεροι από 30 ηλικιωμένοι.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Παραμένει κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα σύμφωνα με το ECDC

Η Αττική «κρίνει» το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων – Στο τραπέζι και πιο σκληρά μέτρα