Ένα νέο αντίσωμα που μπορεί και καταπολεμά ακόμα και τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού δημιούργησαν επιστήμονες στην Ελβετία.

Όπως υποστηρίζουν το δεύτερης γενιάς αντίσωμα προστατεύει τόσο από τον ίδιο τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 αλλά και όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη του που κυκλοφορούν στην κοινότητα, ενώ εμποδίζει τον ιό από το να αναπτύξει ανθεκτικότητα στις υπάρχουσες θεραπείες για τη λοίμωξη COVID-19.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής συνεργάστηκαν με το Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Σβιζέρα και δημιούργησαν το δεύτερης γενιάς αντίσωμα συνδυάζοντας δύο φυσικά αντισώματα. Το διειδικό αντίσωμα στοχεύει δύο ανεξάρτητα σημεία του ιού ταυτόχρονα και έτσι καθίσταται αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της νόσου.

Τι έδειξαν οι προκλινικές μελέτες

Οι προκλινικές δοκιμές του νέου αυτού αντισώματος έδειξαν ότι μπορεί να εξουδετερώσει τον SARS-CoV-2 και τα μεταλλαγμένα στελέχη του, περιλαμβανομένης της βρετανικής μετάλλαξης.

Το συγκεκριμένο αντίσωμα μπορεί να εμποδίσει τον κορωνοϊό από το αν αλλάξει δομή και να διαφύγει της θεραπευτικής αγωγής. Μάλιστα η διειδικότητά (διπλή εξειδίκευση) του και τα άλλα χαρακτηριστικά του το καθιστούν κατάλληλο για να δοκιμαστεί σε ανθρώπους και να εξελιχθεί σε μια πραγματική θεραπεία.

«Συνδυάσαμε την υπάρχουσα επιστημονική γνώση για τη μοριακή δομή και τα βιοχημικά χαρακτηριστικά του κορωνοϊού παράλληλα με δύο ανθρώπινα αντισώματα, και δημιουργήσαμε ένα μοναδικό διειδικό αντίσωμα που επιτίθεται ταυτόχρονα στον ιό σε δύο ανεξάρτητα σημεία του που έχουν μείζονα σημασία για την μολυσματικότητά του», εξηγεί ο Λουκα Βαρανι, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

«Η άπαξ χορήγηση (έγχυση) του διειδικού αντισώματος στις προκλινικές δοκιμές έδειξε ότι παρείχε ισχυρή ανοσοπροστασία μειώνοντας άμεσα το ιικό φορτίο στους πνεύμονες και τη φλεγμονή που προκαλεί η COVID-19», συμπληρώνει ο Ντάνιελ Ρουζεκφρομ επικεφαλής τον προκλινικών μελετών.