Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επιστήμονες μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στην χώρα μας καθώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης.

Η δυνατότητα που έχει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος να πολλαπλασιάζει τα «θύματα» του προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς της επιτροπής οι οποίοι αναμένουν τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα της αγοράς.

Ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως τα κρούσματα αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή για να μπορούμε να καταγράψουμε τι γίνεται ακριβώς με τα μεταλλαγμένα στελέχη.

«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, υπάρχουν δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές.  

Ωστόσο όπως δήλωσε ο καθηγητής μεγάλη ανησυχία προκαλείται από το γεγονός πως μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.

Στα 32 τα κρούσματα του βρετανικού στελέχους στην Ελλάδα

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού ανέρχεται σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε 32 και πλέον στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά 59 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα 32 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, 17 εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων. Περαιτέρω προβληματισμό προκαλεί και η είδηση πως τουλάχιστον ένα από τα κρούσματα μετάλλαξης στην Αττική χαρακτηρίζεται ως «ορφανό», γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τη διάδοση στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δείγματα που εκκρεμούν για εξέταση στο ΙΙΒΕΑΑ είναι εκατοντάδες. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί η δυνατότητα των ελέγχων, μετά και την ανακοίνωση Ιδρυσης του Ελληνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, αναμένεται στο Κέντρο Γονιδιωματικής να αναλύονται έως 384 θετικά στον κορονοϊό δείγματα σε 24 ώρες.

Παρακολουθώντας στενά το συγκεκριμένο θέμα – διεθνή πρόκληση χαρακτήρισε τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού η κυρία Παπαευαγγέλου- το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Δικτύου επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης αυτών των στελεχών, έτσι ώστε να έχουμε ευκρινή επιδημιολογική εικόνα και να λαμβάνονται τα ανάλογα κάθε φορά επιδημιολογικά μέτρα. Το επιστημονικό αυτό έργο αναλαμβάνει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) , το οποίο εδώ και αρκετό καιρό πραγματοποιεί γονιδιωματική επιτήρηση της επιδημίας στην Ελλάδα.

Τσακρής (ΘΕΜΑ 104,6): Πιο μεταδοτικός ο μεταλλαγμένος ιός

«Ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί από τα μέσα του πρώτου κύματος και αυτό τον είχε κάνει πιο μεταδοτικό σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού, που είχε εντοπιστεί στην Κίνα»  δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας.

Πρόσθεσε δε ότι «τώρα βλέπουμε να εξελίσσεται ακόμη περισσότερο με τη λεγόμενη “βρετανική μετάλλαξη”, και σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα γίνεται ακόμα περισσότερο μεταδοτικός. Ο ιός προσπαθεί να ξεφύγει από τα μέτρα προστασίας που εμείς εφαρμόζουμε», σημείωσε, εκτιμώντας πάντως ότι «οι νέες μεταλλάξεις δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Σαρηγιάννης: Ανησυχία για την μετάλλαξη

Από πλευράς του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως δεν φαίνεται ακόμη να υπάρχει ενδεχόμενο ραγδαίας αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού. Ωστόσο σημείωσε πως εάν αυτό συμβεί θα συμβεί από τα μέσα Φεβρουαρίου και ύστερα.

«Είναι σημαντικό γιατί εάν αυξηθούν τα κρούσματα, μπορεί να οδηγήσει στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας περίπου στις 18 Μαρτίου», είπε ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας πως θα υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων.

Μιλώντας για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης του ιού ο καθηγητής απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον αριθμό των εν λόγω κρουσμάτων που ανέρχονται σε 59  είπε χαρακτηριστικά: «σκεφτείτε μόνο ότι περίπου 10 μέρες πριν είχαμε μόλις δύο κρούσματα στην κοινότητα και 24 στις πύλες εισόδου και πριν από μία εβδομάδα, είχαμε 4 στην κοινότητα».

Το «φορτίο» της Αττικής

Μπορεί η δυτική Αττική να βρίσκεται σε σκληρό lockdown τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο το λεκανοπέδιο βρίσκεται σταθερά στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών από το περασμένο φθινόπωρο. «Ήπια αύξηση, όχι εκθετική» ήταν η «διάγνωση» των επιστημόνων για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική όλο αυτό το διάστημα.

Στην Αττική εντοπίζονται πλέον τα μισά από τα περίπου 6.000 ενεργά κρούσματα της επικράτειας. Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου στην Αττική συγκεντρώνονται τα περισσότερα ημερήσια θετικά κρούσματα κορωνοϊού καθώς και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι – μέχρι τότε είχε την αρνητική πρωτιά η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Την περασμένη εβδομάδα 4 στα 10 κρούσματα και σχεδόν 1 στις 2 εισαγωγές ασθενών αφορούσαν τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Χθες στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 589 ασθενείς, εκ των οποίων οι 142 διασωληνωμένοι. Και επίσης στα εφημερεύοντα νοσοκομεία εισήχθησαν 52 ασθενεις από τους συνολικά 113 που εισήχθησαν με λοίμωξη Covid-19 σε όλη την επικράτεια.