Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 15:00 μ.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας «εγκαινιάζουν» τις κινητοποιήσεις τους οι ειδικευόμενοι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, κατά των διατάξεων του πρόσφατου νόμου για την Υγεία, που ρυθμίζουν τον τρόπο απόκτησης του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας.

Έχοντας στο πλάι τους και τους ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς οι νέοι ειδικευόμενοι -ή για την ακρίβεια όσοι έχουν απομείνει στη χώρα από το σαρωτικό κύμα του brain drain- εναντιώνονται στα όσα δρομολογεί η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τα οποία βάσει του νόμου θα αποτυπωθούν αναλυτικά και σε επικείμενη υπουργική απόφαση, με αιχμή τη βαθμολόγηση τους με καλώς, λίαν καλώς, άριστα.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα

Πλέον σύμφωνα με τον νόμο οι εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οπου θα υπάρχουν τα αντίστοιχα εξεταστικά κέντρα (το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από το επόμενο έτος).

Οι υποψήφιοι για την ειδικότητα γιατροί θα κατανέμονται στις δυο περιοχές ανάλογα με το νοσοκομείο όπου ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους. Συγκεκριμένα, οι γιατροί από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκανησα, τις Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά θα εξετάζονται στην Αττική. Οι γιατροί από τις άλλες περιοχές της χώρας θα εξετάζονται στη Θεσσαλονίκη.

Η εξεταστική επιτροπή θα έχει μονοετή θητεία και θα αποτελείται από ένα μέλος ΔΕΠ και τον αναπληρωτή του και δύο συντονιστές διευθυντές ΕΣΥ της ειδικότητας στην οποία θα καλούνται να εξεταστούν οι υποψήφιοι και απασχολούμενοι σε νοσοκομείο που δίνει μερικώς ή πλήρως την ειδικότητα.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών έχει διατυπώσει τις αντιρρήσεις της στο νέο σύστημα εξετάσεων που δρομολογεί η Αριστοτέλους και έχει επίσης προειδοποιήσει για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της ώστε να στείλει σαφές μήνυμα στο υπουργείο Υγείας πως θα τη βρει αντίθετη σε ό,τι ρυθμίζει με την υπουργική απόφαση.

Το ygeiamou.gr συνομίλησε με τρεις μάχιμους ειδικευόμενους γιατρους του ΕΣΥ -στη διάρκεια ενός δύσκολου 24ωρου με εφημερία για κάποιους εξ αυτών- και αποτύπωσε τους προβληματισμούς και τις έννοιες τους για τις αλλαγές στο νέο σύστημα. Κοινός τόπος σε ολες τις συνομιλίες είναι πως ενώ το θέμα των εξετάσεων είναι η κατάληξη μιας μακράς και δύσκολης εκπαιδευτικής διαδρομής μέσα στα νοσοκομεία για χιλιάδες νέους ειδικευόμενους γιατρούς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέλεξε να ασχοληθεί με το τέλος και όχι με ό,τι προηγείται κατά την ειδίκευση των γιατρών.

Μαίρη Αγρογιάννη, Ειδικευόμενη Παθολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας,
Μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ

«Η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους ειδικευόμενους γιατρούς περιλαμβάνει ατελείωτες εφημερίες στα ΤΕΠ, ατελείωτη “λάντζα” στα τμήματα και ωράρια εργασίας που ξεπερνούν κατά πολύ το ωράριο των γιατρών και κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθετική ρύθμιση που καθιερώνει πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση της ειδικότητας. Για πρώτη φορά στον τίτλο της ειδικότητας (ο οποίος παγκοσμίως δεν έχει βαθμό, είναι τίτλος επάρκειας) θα αναγράφεται βαθμός: καλώς, λίαν καλώς, άριστα. Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα σημαδεύει το γιατρό και θα τον ακολουθεί ισόβια σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης. Είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό.

Με τον τρόπο η κυβέρνηση κατηγοριοποιεί τους γιατρούς, τους χωρίζει σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι “άριστο”.

Επίσης η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το αισχρό επιχείρημα, του να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι. Για μια ακόμη φορά την ευθύνη της Πολιτείας, τη μετατρέπουν σε ατομική ευθύνη. Διάβασε μόνος σου για να γίνεις καλύτερος. Εκπαιδεύσου μόνος σου για να είσαι άριστος. Και να μην ξεχνάμε σε αυτό το κομμάτι ότι η συμμετοχή στα περισσότερα συνέδρια, που διοργανώνονται από εταιρείες, και όχι φυσικά από το κράτος, κοστίζει πάνω από 100 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή στοχεύει στο να δημιουργήσει γιατρούς δύο ταχυτήτων. Από τη μια αυτούς που θα έχουν πάρει χαμηλότερο βαθμό και θα έχουν περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα με πιθανούς φραγμούς για διορισμό. Από την άλλη, μια επιστημονική ελίτ με περισσότερα μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα. Και όλα αυτά ενώ οι ελλείψεις σε γιατρούς στα νοσοκομεία της Αθήνας και της επαρχίας είναι τεράστιες και πραγματικά κανένας δεν περισσεύει».

Γιώργος Παυλίδης, Ειδικευόμενος Παθολογίας Νοσοκομείου «Αττικόν», Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

«Κάθε αλλαγή σε ένα οποιοδήποτε εξεταστικό σύστημα που εφαρμόζεται για χρόνια προκαλεί αναταραχή και αβεβαιότητα στους άμεσα ενδιαφερόμενους, πολύ δε περισσότερο όταν αφορά μια ομάδα επιστημόνων που βρίσκονται σε μια φάση ολοκλήρωσης ενός πολυετούς και ιδιαιτέρως επίπονου κύκλου εκπαίδευσης.

Το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα λειτουργήσει στην πράξη. Το γεγονός ότι ιατροί που διαμένουν και εργάζονται σε επαρχιακές πόλεις θα χρειαστεί να ταξιδεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονική για να εξεταστούν δημιουργεί σίγουρα ένα επιπρόσθετο φορτίο άγχους σε αυτά τα άτομα.

Παράλληλα, η καθιέρωση απονομής βαθμού στον τίτλο της ειδικότητας δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά σχετικά με τη χρησιμότητα και τη βαρύτητα που θα έχει ο βαθμός αυτός στην μελλοντική σταδιοδρομία του ιατρού.

Σε κάθε περίπτωση, το μείζον πρόβλημα για το οποίο οφείλει να ενδιαφερθεί άμεσα η Πολιτεία δεν είναι το είδος των εξετάσεων αλλά η ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης των νέων ιατρών στα Δημόσια νοσοκομεία, που θα οδηγήσει στη βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες».

Ιωάννης Λιανός, Στρατιωτικός Ιατρός, Ειδικευόμενος Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Αττικόν»

«Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, οι εξετάσεις για απόκτηση τίτλου ειδικότητας θα είναι πλέον πανελλήνιες και θα λαμβάνουν χώρα σε δύο εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ο τίτλος ειδικότητας θα συνοδεύεται από βαθμό, ενώ μέχρι πρότινος επιβεβαίωνε επάρκεια για εξάσκηση της εκάστοτε ειδικότητας. Αυτές οι αλλαγές δημιουργούν προβληματισμό στους ειδικευόμενους αλλά και σε πολλούς ιατρούς του ΕΣΥ.

Κατ’ αρχήν, ο ενιαίος τρόπος εξέτασης, αν και αποσκοπεί στην τυποποίηση της διαδικασίας και στη δημιουργία ενός μέτρου αξιολόγησης της επάρκειας των εξεταζομένων, είναι πιθανό να δημιουργήσει ανισότητες καθώς θα κρίνονται με το ίδιο μέτρο ιατροί που έχουν λάβει διαφορετική εκπαίδευση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν προτιμότερο αρχικά να τυποποιηθεί, κατά το δυνατόν, η εκπαίδευση των ειδικευόμενων ανά ειδικότητα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η αξιολόγηση.

Επιπρόσθετα, ο ορισμός δύο εξεταστικών κέντρων μπορεί να θεωρηθεί ότι ευνοεί τους ειδικευόμενους των δύο πόλεων.

Όσον αφορά στην απόκτηση βαθμού τίτλου ιατρικής ειδικότητας, κατά τη γνώμη μου είναι προβληματική ως έννοια. Θεωρώ πως ενώ οι εξετάσεις μπορούν να κρίνουν, εν μέρει, τη γνωσιακή επάρκεια ή μη του ειδικευόμενου, δεν είναι δυνατό να αξιολογηθεί η συνολική ποιότητα ενός ιατρού. Η εξάσκηση της ιατρικής περιλαμβάνει δεξιότητες οι οποίες είναι δύσκολο να εξεταστούν, όπως η επικοινωνία με τους ασθενείς και τους συναδέλφους, η αντίδραση σε επείγουσες καταστάσεις, ο χειρισμός μέσων για την εκτέλεση διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων και η ικανότητα αντίληψης του προβλήματος του ασθενούς».