Με το βλέμα στραμμένο στα ανοιχτά μαγαζιά είναι οι ειδικοί, οι οποίοι αναμένουν με αγωνία να δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν από την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ώστε να σχεδιάσουν και τα επόμενα βήματα σχετικά με την άρση των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι περισσότεροι συγκλίνουν στο ότι οι όποιες εισηγήσεις και αποφάσεις υπάρξουν σχετικά με τα Γυμνάσια, τα Λύκεια, την εστίαση και την άρση της βραδινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, θα στηρίζονται στο πώς θα λειτουργήσει η αγορά, αν θα τηρούνται τα μέτρα και στην εικόνα που θα διαμορφωθεί με την πορεία της πανδημίας.

Βατόπουλος: «Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα»

«Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα» τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού και τον μη αναγκαίο συνωστισμό».

Σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού, ο καθηγητής ανέφερε ότι «μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, όμως ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους» και επεσήμανε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης «κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων».

Όσον αφορά την εστίαση, ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμά της αργεί και αυτό θα καθοριστεί από την πορεία της πανδημίας, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Τόνισε δε, ότι την Παρασκευή η επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα αποφασίσει και για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, ωστόσο ο καθηγητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων«Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα» σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι μπορεί να απελευθερωθεί άμεσα ψάρεμα και κυνήγι, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί ακόμα η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Εξαδάκτυλος: «Μας ανησυχεί το άνοιγμα της αγοράς» 

Για λελογισμένο κίνδυνο από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Χωρίς να κρύψει την ανησυχία του, τόνισε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις «προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση». «Τα βήματα θα είναι πάντοτε πολύ προσεκτικά, από τη δική μας πλευρά», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση της Παρασκευής και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Εξαδάκτυλος αρκέστηκε να πει πως «καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία».

Προειδοποίησε πως «έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες», υπογραμμίζοντας πως βλέπουμε βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αλλά «με βασανιστικά αργούς ρυθμούς».

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία από το Ισραήλ, τα οποία δείχνουν πως η διάδοση του ιού μειώθηκε κατά το ήμισυ μετά την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως «δυστυχώς, δεν εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο για να βελτιώσουμε το εμβολιαστικό σχέδιο».

Τέλος, δεν έκρυψε την πικρία του για το ρυθμό με τον οποίο προχωρά ο εμβολιασμός των υγειονομικών στον ιδιωτικό τομέα.

Παναγιωτόπουλος (ΘΕΜΑ 104,6): Είναι ανάγκη ειδικά τώρα που λειτουργούν και τα δημοτικά να γίνονται τεστ γρήγορα και δωρεάν

«Καλώς ανοίγουμε, γιατί άλλα τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Γερμανία και την Αγγλία και άλλα στην Ελλάδα, όπου έχουμε μία σαφέστατη μείωση των περιστατικών» τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και πρόσθεσε: «Αναζητείται η ισορροπία, έχοντας κατά νου ότι αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή δυστυχώς να ανατραπεί. Το άνοιγμα αυτό είναι με προϋποθέσεις, πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουν λεχθεί».

Αναφερόμενος δε στα σενάρια για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων σημείωσε με νόημα «απορώ πώς μπαίνουν στη δημόσια συζήτηση πράγματα και λειτουργούν ως προαναγγελία ανοιγμάτων, που δεν ξέρω πόση βάση έχουν. Όλα αυτά θα γίνουν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και προκύπτουν από συλλογικές αποφάσεις».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη των τεστ στα σχολεία«Είναι ανάγκη ειδικά τώρα που λειτουργούν και τα δημοτικά σχολεία να γίνονται τεστ γρήγορα και δωρεάν, σε παιδιά που έχουν έστω και ήπια συμπτώματα, διότι ένα παιδί με covid19 προκαλεί διάφορες ενέργειες, όπως να κλείσει το τμήμα που πηγαίνει. Είναι κομβικό το τεστ να γίνει φθηνό και εύκολο, στην πρωτοβάθμια φροντίδα μάλιστα και να αφήσουμε τα νοσοκομεία να κάνουν την πραγματική δουλειά για την οποία είναι φτιαγμένα».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς σημείωσε ότι «το εμβόλιο είναι το μεγάλο όπλο και είναι ασφαλές όπως φαίνεται από τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει ως τώρα σε όλο τον κόσμο. Είναι λογικό να μην πηγαίνει στην αρχή με τόσο γοργούς ρυθμούς γιατί είναι σύνθετη διαδικασία. Το κλειδί είναι να ξεκινήσει για τα καλά ο μαζικός εμβολιασμός και να γίνεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όχι στα νοσοκομεία».

Επισήμανε ότι «ο μεγάλος στόχος είναι να εμβολιαστούν οι μεγάλοι άνθρωποι, που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Αν γίνει εκτεταμένα θα αλλάξει την εικόνα, θα είναι ένα μεγάλο κέρδος, διότι αυτά τα άτομα χρειάζονται νοσηλεία και ΜΕΘ».

Εκτίμησε πάντως ότι με βάση τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων «δεν θα πετύχουμε τη συλλογική ανοσία ή την ανοσία της αγέλης, όπως λένε, που απαιτεί εμβολιασμό του 60%-70% του πληθυσμού. Αλλά θα πετύχουμε σημαντικά πράγματα, ακόμα και το 30% να έχει εμβολιαστεί».

Γώγος: «Για να αποφασίσουμε κάτι περεταίρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων»

Η διαδικασία του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού θα αργήσει τόνισε μιλώντας στο ΜEGA, o καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

«Έχει στηθεί το σύστημα του εμβολιασμού. Επιχειρησιακά και διαχειριστικά πάμε πολύ καλά. Μένει να έρθουν εμβόλια. Έως τώρα έχουν εμβολιαστεί περί τους 100.000 ανθρώπους, ενώ μέχρι τέλος του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών για να μην έχουμε απώλειες» σημειώνει.

Παράλληλα, ανέφερε ότι για να δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία, πρέπει να εμβολιαστούν 4-5 εκατομμύρια πολιτών, κάτι που «μπορεί να καθυστερήσει και για λόγους διαχειριστικούς».

«Και ένα 30-40% να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μέχρι το Μάιο» λέει, «είναι ανακούφιση για το καλοκαίρι, ανεξάρτητα εάν θα έχουμε το επιθυμητό τοίχος ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό του 60-70% του πληθυσμού».

«Θα πάει καλά η διαδικασία του εμβολιασμού. Μπορεί να καθυστερήσει 2-3 μήνες η διαδικασία, αλλά θα πετύχουμε το στόχο μας» συμπληρώνει.

Ακόμα, τίθεται υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν τα δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν.

«Έχει λογική το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είμαι θετικός. Από την άλλη πρέπει να ιδωθεί συνολικά ως ευρωπαϊκή πολιτική. Να συζητηθεί το θέμα από πλευράς δεοντολογίας αλλά και ως προς το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Αν μπορέσουμε να έχουμε ένα πιστοποιητικό είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να ξεπεραστούν τέτοια θέματα», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων, εξ’ αφορμής της προσεχούς σύσκεψης της Επιτροπής των Ειδικών.

«Για να αποφασίσουμε κάτι περεταίρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου» εξηγεί.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σχολιάζει, ότι αν και «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», εν τούτοις «ακόμα και αν ανοίγεις κάτι, όταν τα μέτρα τηρούνται, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άνοιγμα».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι για να υπάρξει απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας. «Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή», υπογραμμίζει καταλήγοντας.

Ειδήσεις σήμερα:

«Γκάζια» στην Pfizer για το εμβόλιο: «Αργός» ο ρυθμός παράδοσης – Προβληματισμός σε Λονδίνο και Βρυξέλλες

Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει – Το εμβόλιο μπορεί να τροποποιείται κάθε χρόνο